Variabel pensioen
Bij een aantal pensioenuitvoerders kunnen deelnemers kiezen voor het doorbeleggen van hun pensioenkapitaal na pensionering. Dat betekent dat hun pensioenuitkering jaarlijks verandert op basis van onder andere rente- en beleggingsresultaten.Voor pensioengerechtigden is het belangrijk om tijdig te weten wat de hoogte van hun variabele uitkering voor het komende jaar zal worden. Wij verwachten daarom dat pensioenuitvoerders minimaal een maand voor de aanpassing (liefst nog langer) aan pensioengerechtigden laten weten wat de nieuwe uitkering wordt.
Dat betekent dat pensioenuitvoerders met variabele regelingen hun processen en systemen zo inrichten dat tijdig informeren mogelijk is. Dit geldt ook bij inzet van de solidariteitsreserve of risicodelingsreserve om fluctuaties in de uitkeringen te dempen. Ook als de uitkering in een bepaald jaar niet verandert, sturen pensioenuitvoerders bij een regeling met een variabele uitkering jaarlijks een brief over de nieuwe uitkering aan pensioengerechtigden.
Let op: voorkom dubbele aanpassingen
Sommige pensioenuitvoerders voeren de aanpassing van de uitkering nu met terugwerkende kracht door. Ze laten pensioengerechtigden bijvoorbeeld half januari weten dat de uitkering vanaf 1 januari veranderd is, maar dat ze eind januari toch hetzelfde bedrag als in december krijgen. Dat wat ze eigenlijk te veel of te weinig krijgen in januari, wordt verrekend met de uitkering in februari, die daardoor dubbel stijgt of dubbel daalt ten opzichte van december.Wij vinden dit een onwenselijke situatie. We verwachten dat pensioenuitvoerders voorkomen dat pensioengerechtigden door zo’n mutatie achteraf met grotere aanpassingen van hun uitkering te maken krijgen dan noodzakelijk. Wij roepen pensioenuitvoerders op hun processen en systemen zodanig in te richten dat deelnemers niet met dubbele schokken geconfronteerd worden.
Pensioenuitvoerders die een variabele pensioenuitkering gaan aanbieden in het nieuwe pensioenstelsel, bevelen wij aan ons rapport te bestuderen over variabele uitkeringen. Daarin delen wij zowel good practices als verbeterpunten.