Spaarproducten
Er zijn wettelijke voorschriften waar reclame en overige informatie over financiële producten aan moet voldoen. Deze wettelijke voorschriften moeten de consument in staat kunnen stellen een weloverwogen oordeel te vormen over het financiële product. Goede informatie helpt de consument bij het vaststellen van de risico’s die aan een product verbonden zijn en bij het beantwoorden van de vraag of het product/dienst in zijn behoeften voorziet.
Omschrijving
Spaarproducten, zoals een internetspaarrekening of depositorekening zijn financiële producten. Op deze producten is het Depositogarantiestelsel van toepassing. Een spaarproduct kan worden omschreven als een vordering op een kredietinstelling met een vergunning van de Nederlandsche Bank (DNB). Spaarproducten kunnen ook vanuit het buitenland aan Nederlandse spaarders worden aangeboden. Dit mag alleen als DNB het toezicht van de bankentoezichthouder in het andere land als geschikt heeft aangemerkt.
Wettelijke voorschriften voor reclame en informatie
De wettelijke voorschriften waar reclame en overige informatie aan moet voldoen kunt u vinden in:
- De Wet op het financieel toezicht
- Het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft
- De Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft
Correcte, duidelijke en niet-misleidende informatie
Meer informatie
Verplichte informatie
- Financieel dienstverleners moeten de consument vóór de totstandkoming van een overeenkomst van een financiële dienst of financieel product informatie geven. Hierbij valt te denken aan het verstrekken van algemene informatie zoals de naam en het adres van bijvoorbeeld de aanbieder of de adviseur en de aard van de financiële dienstverlener (Hiervoor verwijzen we u naar artikel 57 BGfo).
- Indien u als financieele dienstverlener een overeenkomst op afstand sluit (bijvoorbeeld via het internet) met een consument, gelden er aanvullende informatie verplichtingen. Let voor deze informatieverplichtingen op artikel 77 t/m 80 BGfo.
Verplichte informatie na het sluiten van de overeenkomst
Reclame en andere onverplichte informatie
Reclame
Andere onverplichte informatie
Relevante wetgeving
- Artikel 4:19 en 4:20 Wft
- Artikel 49, 51, 57, 77 t/m 80 BGfo
- Artikel 3:264 Wft.
Achtergestelde deposito's
Overduidelijk duidelijk
Hieronder verstaat de AFM in elk geval het volgende:
- Duidelijke vermelding dat het Depositogarantiestelsel niet van toepassing is op dit product. Voor de duidelijkheid is de AFM van mening dat dit ook vermeld moet worden in bijvoorbeeld overzichten waarin verschillende spaarvormen met elkaar worden vergeleken.
- Het direct bij een productaanbieding vermelden van alle relevante kenmerken van het achtergestelde deposito. Het is de verantwoordelijkheid van elke financiële onderneming om te beoordelen welke productkenmerken relevant zijn. Enkele voorbeelden zijn het kenmerk dat het ‘Depositogarantiestelsel niet van toepassing is’ en de voorwaarde dat er ‘tussentijds geen opnames mogelijk zijn’.
- Ter bevordering voor de duidelijkheid en ook de begrijpelijkheid voorde consument moet in de informatieverstrekking uitgelegd worden wat een achtergesteld deposito inhoudt en wat de eventuele gevolgen voor een consument kunnen zijn. Een mogelijke toelichting is: “Achtergesteld houdt in dat u bij een eventueel faillissement van uw bank als laatste uw geld terug krijgt. Dit betekent dat u uw deposito pas kunt terugvorderen als alle andere schuldeisers zijn afbetaald. U loopt hierdoor het risico dat u uw (volledige) spaarbedrag misschien niet terugkrijgt’.
Relevante wetgeving
- Artikel 4:19 en 4:20 Wft
Bankspaarproducten vallen onder complexe producten
Relevante wet- en regelgeving
- Artikel 1:1, 4:19 en 4:20 Wft
- Artikel 1, 49, 51, 52 lid 5, 57, 58, 59a en 77 t/m 80 BGfo
Levensloopproducten
- Bij sommige levensloopproducten bestaat de mogelijkheid om te sparen.
- Bij sommige levensloopproducten kan de consument beleggen in rechten van deelneming in een beleggingsinstelling.
- U kunt de risicometer essentiële-informatiedocument hier vinden.
Pensioenopbouwproducten
Informatieverstrekking over pensioenopbouwproducten kan en moet duidelijker
Informatie over de fiscaliteit bij pensioenopbouwproducten
- de inleg onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar is;
- van de opgebouwde waarde in de toekomst een lijfrente moet worden aangekocht; als dit niet gebeurt heeft dat bepaalde gevolgen, o.a. op fiscaal gebied
- over de toekomstige uitkeringen belasting moet worden betaald.
Onduidelijkheid bij onderzochte informatie
Voorbeeld
- u heeft een aantoonbaar pensioentekort, en;
- u legt het bedrag voor dit product in om een (extra) pensioenvoorziening op te bouwen.
Informatie over het stopzetten van een pensioenopbouwproduct
Voorbeeld
Wat verwacht de AFM?
Bancaire lijfrente
Een bancaire lijfrente wordt in de wet aangemerkt als een complex product.