Flitskrediet
Een flitskrediet (ook wel minilening genoemd) is een lening met een korte looptijd en met een relatief lage leensom (vaak van enkele tientallen tot honderden euro’s). Aanbieders van een flitskrediet vallen onder het toezicht van de AFM en moeten beschikken over vergunning. Deze aanbieders moeten, net zoals alle kredietaanbieders, toetsen of een lening verantwoord kan worden verstrekt. De maximale kredietvergoeding voor een flitskrediet is 14% op jaarbasis.
Vergunningsplicht
In beginsel vallen ondernemingen die krediet aanbieden, waaronder aanbieders van flitskrediet, onder de vergunningplicht zoals volgt uit de Wft. Artikel 1:20, eerste lid, aanhef en sub e, Wft, bepaalt dat de Wft, en daarmee de vergunningplicht, niet van toepassing is op “financiële diensten met betrekking tot krediet dat binnen 3 maanden dient te worden afgelost en ter zake waarvan slechts onbetekenende kosten aan de consument in rekening worden gebracht”.
Om een gerechtvaardigd beroep te kunnen doen op deze reikwijdtebepaling moet men kijken naar de totale kosten van het krediet. De begrippen ‘totale kosten van het krediet’ en ‘onbetekenende kosten’ worden nader uitgelegd in de rechtspraak. Wij volgen de lijn van de rechtspraak en kijken bij de vraag of kosten onbetekenend zijn altijd naar de feitelijke gevolgen voor de consument. Onbetekenende kosten houdt in dat er een kleine vergoeding aan de consument wordt gevraagd. Deze vergoeding kan volgens ons in ieder geval niet meer dan 1% van de kredietsom op jaarbasis bedragen. Dit percentage moet worden berekend over de periode vanaf het aangaan van de kredietovereenkomst tot het moment dat het verstrekte krediet moet worden terugbetaald. Bij een krediet dat binnen 3 maanden moet worden terugbetaald, is dat dus 0,25%.
Een uitzondering op bovenstaande '1%-regel' geldt voor ‘deferred debit cards’. Een debitcard is een betaalkaart waarmee de betaling direct wordt gesaldeerd van de bankrekening van de consument. Met een deferred debit card vindt afschrijving van de rekening niet direct plaats, maar later. Wij hebben in 2011 aangegeven dat wij kosten voor een deferred debit card aanmerken als onbetekenend als de totale kosten van het krediet niet meer zijn dan €50 op jaarbasis. Wij hebben dit absolute bedrag in 2024 losgelaten om, waar dat gerechtvaardigd is, ruimte te geven aan aanbieders van een debitcard om te corrigeren voor (kosten)ontwikkelingen sinds 2011. Wij blijven toezien op een gerechtvaardigd beroep op de reikwijdtebepaling en monitoren actief de ontwikkelingen van prijzen en kosten voor deferred debit cards.
Maximale kredietvergoeding