Verzekeringen met beleggingscomponent
De IDD kent een aantal normen op het gebied van beleggingsverzekeringen. Deze normen zijn gedeeltelijk opgenomen in het BGfo Wft en volgen deels uit een Uitvoeringsverordening. Het doel is om ervoor te zorgen dat klanten die beleggingsverzekeringen aanschaffen, op dezelfde manier worden beschermd als klanten die financiële instrumenten aanschaffen.
Wat is een verzekering met een beleggingscomponent?
In artikel 1:1 Wft is vastgelegd wat er wordt verstaan onder een verzekering met een beleggingscomponent. Een verzekering met een beleggingscomponent is een levensverzekering als bedoeld in artikel 975 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW).
Een levensverzekering is in het BW omschreven als een sommenverzekering in verband met het leven of de dood gesloten (behalve een ongevallenverzekering). De afkoopwaarde of uitkering van een verzekering met een beleggingscomponent moet geheel of gedeeltelijk, direct of indirect, afhankelijk zijn van ontwikkelingen op de financiële markten.
Er zijn een aantal typen levensverzekeringen uitgezonderd van de definitie van beleggingsverzekering. Dit zijn onder meer: een overlijdensrisicoverzekering die alleen uitkeert bij overlijden, een natura-uitvaartverzekering, een verzekering die fiscaal gefaciliteerd is om te voorzien in pensioeninkomen. Deze verzekeringen vallen dus niet onder de definitie van verzekering met een beleggingscomponent.
Beheersing van belangenconflicten bij de distributie van beleggingsverzekeringen
Financiële dienstverleners die beleggingsverzekeringen aanbieden of daarin bemiddelen, moeten procedures en maatregelen treffen om belangenconflicten te voorkomen (artikel 4:91q Wft).
De financiële dienstverleners moeten een adequaat beleid voeren om belangenconflicten te voorkomen en te beheersen. Zij moeten ervoor zorgen dat de klanten op billijke wijze worden behandeld als een belangenconflict onvermijdelijk blijkt te zijn. In dat geval stelt de financiële dienstverlener de klanten op de hoogte van het belangenconflict.
Verplichtingen bij adviseren in beleggingsverzekeringen
Als u uw klant adviseert over een beleggingsverzekering verstrekt u hem op grond van artikel 4:23 lid 7 Wft een geschiktheidsverklaring, tegelijk met het advies. U verstrekt deze geschiktheidsverklaring op een duurzame drager.
In deze verklaring specificeert u uw advies en neemt u op hoe uw advies beantwoordt aan de voorkeuren, financiële situatie, beleggingsdoelstellingen en kennis en ervaring van uw klant. Ook geeft u aan of uw klant een periodieke beoordeling van de geschiktheid van de verzekering ontvangt. Als u een periodieke beoordeling van de geschiktheid van de verzekering uitvoert, kunnen de geschiktheidsverklaringen na de eerste dienstverlening zich beperken tot veranderingen in diensten, beleggingsactiva of klantkenmerken.
Verplichtingen bij bemiddelen in beleggingsverzekeringen
Als de klant via verkoop zonder advies (execution only) een beleggingsverzekering afsluit, moet u informatie inwinnen over de kennis en ervaring van de klant met betrekking tot de financiële dienst en het financiële product zodat u kunt beoordelen of deze dienst of het product passend is voor de cliënt.
Precontractuele transparantienormen bij bemiddeling in beleggingsverzekeringen
Artikel 59h BGfo Wft bepaalt dat u voorafgaand aan de overeenkomst over een beleggingsverzekering, de klant informatie verstrekt over de beleggingsverzekering en de voorgestelde beleggingsstrategie. Ook verstrekt u de klant een toelichting en waarschuwing over de risico’s verbonden aan dit product en de beleggingsstrategie.
Daarnaast verstrekt u informatie over alle kosten voor het adviseren of bemiddelen in de beleggingsverzekering. U moet alle kosten in verband met de dienst en de beleggingsverzekering samenvoegen, zodat klant inzicht krijgt in de totale kosten en in het cumulatieve effect op het rendement. Als de klant daarom verzoekt verstrekt u een uitsplitsing.
Welke informatie moet u jaarlijks verstrekken over uw dienstverlening?
Als u financiële diensten verleent met betrekking tot een verzekering met een beleggingscomponent moet u uw klant op grond van artikel 76 BGfo Wft en de Uitvoeringsverordening minimaal jaarlijks informeren over uw dienstverlening. Ook moet u uw klant jaarlijks informeren over de kosten verbonden aan de verzekering en uw dienstverlening.
Dit periodieke verslag geeft een eerlijke en evenwichtige evaluatie van de in de verslagperiode verleende diensten en transacties, en indien relevant bevat het de totale kosten die verband houden met deze diensten en transacties en de waarde van elk onderliggend beleggingsactief.
U verstrekt deze informatie op een duurzame drager. U moet de klant jaarlijks achteraf informeren over alle gemaakte kosten en lasten die verbonden zijn aan de beleggingsverzekering en de financiële diensten, als u gedurende het jaar een lopende relatie met de klant heeft gehad.
Hoe moet u inzicht geven in de cumulatieve kosten van product en distributie?
Op grond van artikel 59h, tweede lid, BGfo Wft moet u uw klant informeren over alle kosten die verband houden met uw dienstverlening, samen met alle kosten die verband houden met de verzekering. Onder kosten van de verzekering worden niet verstaan kosten die een gevolg zijn van onderliggende marktrisico’s.
De kosten moeten worden samengevoegd, zodat uw klant zicht krijgt op de totale kosten en het effect daarvan op het rendement. Als de klant hierom verzoekt, moet u de kosten puntsgewijs uitsplitsen.
Alle verzekeringen met een beleggingscomponent vallen onder het provisieverbod. Dit betekent dat uw klant u voor uw dienstverlening een rechtstreekse fee betaalt, en de kosten van de dienstverlening niet verwerkt zitten in de kosten van het product (de premie). U zult uw klant daarom moeten informeren wat het effect is van de rechtstreekse fee voor de dienstverlening, en alle andere kosten van de verzekering op zijn rendement. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten van een serviceabonnement.