Standaardinformatiedocument IPID
Het Insurance Product Information Document (IPID) is het standaarddocument voor schadeverzekeringen. Aanbieders van schadeverzekeringen, en adviseurs/bemiddelaars die een schadeverzekering samenstellen en in de markt verkrijgbaar stellen, moeten het IPID opstellen. Zij moeten daarnaast een bijgewerkte versie van het IPID op hun website beschikbaar houden.
Degene die het rechtstreekse klantcontact heeft, oftewel de directe aanbieder of de adviseur/ bemiddelaar, moet het IPID aan de klant verstrekken voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst. De Europese Commissie heeft in een uitvoeringsverordening een verplichte gestandaardiseerde vorm voor het IPID opgesteld.
Inhoud van het IPID
In het IPID is een samenvatting opgenomen over de verzekeringsdekking, de wijze en duur van betaling van premies, belangrijkste uitsluitingen en verplichtingen die uit de overeenkomst voortvloeien, de looptijd en wijze van beëindiging van de overeenkomst.
Adviseurs, bemiddelaars en directe aanbieders moeten dit informatiedocument voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst verstrekken aan de klant.
Normen IPID voor verzekeraars
• Als verzekeraar moet u op basis van artikel 65b BGfo Wft voor elke schadeverzekeringen die u aanbiedt het standaardinformatiedocument IPID opstellen.
• Als u direct contact met de klant heeft, dan moet u het IPID verstrekken voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst.
• Als u een intermediaire aanbieder bent en de schadeverzekering wordt aangeboden via een bemiddelaar, dan wordt het IPID verstrekt via deze bemiddelaar.
• U moet het IPID beschikbaar maken voor de bemiddelaar.
Normen IPID voor adviseurs/bemiddelaars
Als u bemiddelt in schadeverzekeringen verstrekt u op basis van artikel 65b BGfo Wft voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst het standaarddocument over schadeverzekeringen, het IPID, aan uw klant. De plicht om het IPID te verstrekken geldt ook voor partijen met een andere hoofdactiviteit dan bemiddelen in verzekeren, die op basis van de Vrijstellingsregeling Wft vrijgesteld zijn van de vergunningsplicht.
Let op, als u als bemiddelaar een schadeverzekering samenstelt en in de markt verkrijgbaar stelt, dan moet u een IPID opstellen voor dit product. Zie hierover ook productontwikkeling.
Informatie verstrekken via een duurzame drager
Een duurzame drager is volgens artikel 1:1 Wft een hulpmiddel. Het stelt een persoon in staat om aan hem persoonlijk gerichte informatie op te slaan op een wijze die deze informatie toegankelijk maakt voor toekomstig gebruik gedurende een periode die is afgestemd op het doel waarvoor de informatie kan dienen. En bovendien een ongewijzigde reproductie van de opgeslagen informatie mogelijk maakt.
Een persoonlijke berichtenbox op de website van een online financiële dienstverlener kan volgens een uitspraak van het Europese hof ook kwalificeren als een duurzame drager.
Hoe geeft een klant akkoord voor verstrekking via een duurzame drager?
Het IPID mag worden verstrekt op een andere duurzame drager dan papier, indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Deze voorwaarden zijn opgenomen in artikel 49a BGfo (nieuw). Eén van deze voorwaarden is dat de klant de keuze moet krijgen tussen het ontvangen van het IPID op papier en een andere duurzame drager.
De klant moet hierbij uitdrukkelijk hebben gekozen voor de andere duurzame drager. Dit betekent dat hier expliciet naar moet worden gevraagd bij de klant. Hieronder wordt niet verstaan dat de klant indirect toestemming verleent, bijvoorbeeld via akkoord op de algemene voorwaarden.
IPID voor zakelijke klanten
In het BGfo is opgenomen dat de financiële dienstverlener het IPID moet verstrekken aan haar cliënten. Onder cliënten vallen zowel particuliere als zakelijke klanten. Deze verplichting is echter niet van toepassing wanneer het gaat om het verzekeren van grote risico’s (conform artikel 4:18 Wft).
IPID voor maatwerkverzekering
Als u een aanpassing doet op een standaard schadeverzekering voor een individuele klant, dan hoeft u in principe geen IPID op te stellen voor de schadeverzekering die is aangepast aan de specifieke voorkeuren van de klant.
Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de klant keuze heeft tussen verschillende contractuele opties binnen een schadeverzekering. Als deze schadeverzekering de verschillende opties bevat, moet in het IPID een beschrijving zijn opgenomen van deze opties. De individuele afspraken met de klant, moeten duidelijk blijken uit de informatieverstrekking, waaronder de verzekeringsovereenkomst.
Of denk aan de situatie dat u met de klant individuele afspraken maakt over kosten of voorwaarden van een schadeverzekering. In dit geval hoeft u geen IPID te verstrekken.
Als een aanbieder meerdere reisverzekeringen verkoopt met beperkte variatie, kan er dan 1 IPID opgesteld worden?
In beginsel dient per verzekering een IPID opgesteld en verstrekt te worden. Als een verzekering verschillende keuzeopties kent, dienen deze opties beschreven te worden in het IPID.