Go to content

Koppelverkoop

De IDD kent normen op het gebied van koppelverkoop. Er zijn normen voor een verzekering die wordt verkocht in aanvulling op de levering van een roerende zaak of de verlening van een dienst. Ook zijn er normen voor de situatie dat de verzekering het hoofdproduct is, en deze wordt aangeboden samen met een aanvullend product of aanvullende dienst, als onderdeel van een pakket of van dezelfde overeenkomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een serviceabonnement.

Wat houden de normen rond koppelverkoop in de praktijk in?

De normen rond koppelverkoop in de Wft hebben betrekking op het bemiddelen in een verzekering als aanvulling op de verkoop van een roerende zaak of dienst aan een klant.

De normen rond koppelverkoop brengen mee dat als de verzekering een aanvulling is op een roerende zaak of een dienst die wordt verkocht aan de klant, zoals een fiets, auto of een reis, de klant de mogelijkheid moet krijgen de zaak of de dienst ook zonder het afsluiten van de verzekering te kopen. Koppelverkoop in deze situatie is dus verboden.

Geldt het verbod op koppelverkoop ook op een verplichte dienst bij een verzekering?

De verkoop van een verplichte dienst, bijvoorbeeld een serviceabonnement, bij een verzekering valt niet onder het verbod op koppelverkoop in de Wft. Het blijft toegestaan om een verzekering aan te bieden of in een verzekering te bemiddelen samen met een aanvullend product of aanvullende dienst, bijvoorbeeld als onderdeel van een pakket.

U deelt uw klant dan mee of het (financiële) product of de dienst ook afzonderlijk kan worden aangeschaft. Zo ja, dan verstrekt u een beschrijving van de (financiële) producten of diensten die deel uitmaken van het pakket. Ook verstrekt u informatie over de kosten van elk (financieel) product en elke dienst.