ESG-update
Duurzame producten moeten doen wat ze beloven en consumenten moeten weten waar ze aan toe zijn. (Retail)beleggers kunnen zo kiezen voor beleggingsproducten die passen bij hun duurzaamheidsdoelstellingen. En pensioendeelnemers zijn dan goed geïnformeerd over de duurzaamheid van hun pensioenregeling. Daarom is het belangrijk dat marktpartijen - waar van toepassing - voldoen aan duurzaamheidswetgeving (ESG).
Deze marktpartijen moeten voldoen aan de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), de duurzaamheidsbepalingen voor product oversight & governance (POG) en de geschiktheidstoets. Én zorgen dat duurzaamheidsclaims eerlijk zijn. Ondernemingen zetten al goede stappen. Toch zien we dat er nog veel inzet nodig is, ook als het gaat om naleving van regelgeving die al geruime tijd van kracht is. Wat verwacht de AFM concreet van ondernemingen?
1. Duurzaamheidsclaims: correct, duidelijk, niet-misleidend, evenwichtig
In (marketing)uitingen van financiële ondernemingen staan vaak de duurzaamheidsambities en andere duurzaamheidsclaims. Duurzaamheidsclaims moeten volgens de wet correct, duidelijk en niet-misleidend (bij pensioenen: evenwichtig) zijn. De AFM verwacht van marktpartijen dat zij alleen duurzaamheidsclaimsdoen die correct, duidelijk en niet-misleidend of, voor pensioenen, evenwichtig zijn.
De leidraad duurzaamheidsclaims bevat dé 3 uitgangspunten voor het doen van eerlijke en correcte claims die voldoen aan de informatiestrekkingsnormen. Als u uw duurzaamheidsclaim niet kunt onderbouwen, claim het dan ook niet.
2. SFDR: duidelijke, vergelijkbare en betrouwbare informatie
De SFDR verplicht financiëlemarktdeelnemers en financieel adviseurs om transparant te zijn over de duurzaamheidsaspecten van hun beleggingsbeleid en -producten. Basis voor duidelijke informatie naar beleggers en pensioendeelnemers zijn begrijpelijk ingevulde SFDR-templates. Hoe beter de templates zijn ingevuld, des te beter beleggers, pensioendeelnemers en adviseurs producten kunnen begrijpen, vergelijken of een passend advies kunnen geven. Bovendien bieden de templates hun meer inzicht in de onderbouwing van duurzaamheidsclaims. Dit verwacht de AFM van marktpartijen:
• Marktpartijen hebben alle vereiste informatie gepubliceerd op hun website.
• Marktpartijen publiceren (alleen) informatie die duidelijk (vindbaar) is voor beleggers.
• Marktpartijen publiceren betrouwbare SFDR-informatie, waaronder informatie over duurzame kenmerken van producten, duurzaamheidsrisico’s en negatieve impact van beleggingen.
3. POG: duurzaamheidsvereisten verankerd
Ondernemingen moeten de wettelijke duurzaamheidsbepalingen in hun product oversight & governance (POG)beleid integreren, het productaanbod hierop evalueren en voorkomen dat producten zonder duurzaamheidskenmerken worden verkocht aan beleggers die duurzaam willen beleggen. Dit verwacht de AFM van marktpartijen:
• Marktpartijen kennen en controleren de kwaliteit en betrouwbaarheid van de duurzaamheidsinformatie van producten (ook ten behoeve van de geschiktheidstoets).
• Marktpartijen hebben de klantreis (website, app, klantcontact) ingericht conform de distributiestrategie.
• Marktpartijen monitoren de distributie van grijze producten aan de negatieve doelgroep en evalueert de effectiviteit van hun strategie om dit te voorkomen.
4. Geschiktheidstoets: match van (duurzame) vraag en aanbod
Instellingen moeten de duurzaamheidsvoorkeuren van hun klanten of deelnemers uitvragen en zorgen voor geschikte beleggingen gelet op deze duurzaamheidsvoorkeuren. Dit verwacht de AFM van marktpartijen:
• Marktpartijen geven begrijpelijk uitleg over het onderdeel duurzaamheid in de geschiktheidstoets.
• Marktpartijen zijn zorgvuldig bij de inventarisatie van de daadwerkelijke duurzaamheidsvoorkeuren en sturen beleggers niet naar een bepaald(e) product of beleggingsstrategie.
• Marktpartijen voorzien beleggers zoveel mogelijk van geschikte producten, passend bij hun daadwerkelijke/initiële duurzaamheidsvoorkeuren. Er wordt niet gestuurd op aanpassing van voorkeuren.
ESG-update
In onze ESG-updates informeren we instellingen over een of meer specifieke duurzaamheidswetgevingsthema’s voor consumenten. Hierbij sluiten we waar mogelijk aan op recente onderzoeksdata. In de Agenda 2025 leest u welke onderzoeken gepland staan. U ontvangt de ESG-update als u bent ingeschreven voor de maandelijkse nieuwsmail voor de sector.