Go to content

Duurzaamheidsverslaggeving en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) draagt eraan bij dat beleggers, klanten en andere stakeholders inzicht krijgen in de impact van een onderneming op milieu, maatschappij en governance. Zij kunnen zo keuzes maken die passen bij hun duurzaamheidsvoorkeuren. Het is ook de verwachting dat transparantie duurzamer gedrag van ondernemingen stimuleert.

CSRD: transparantie over milieu- en sociale aspecten

De transitie naar een duurzame samenleving is een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Er is veel regelgeving, met name uit Europa, om de transitie te stimuleren en in goede banen te leiden. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is daarvan een belangrijk voorbeeld. De CSRD is de opvolger van de richtlijn Niet-financiële rapportage (NFRD). Ondernemingen geven (en krijgen) hiermee inzicht in hun duurzaamheidsrisico’s en -kansen en hun impact op mens en milieu.

De CSRD schrijft voor dat bedrijven rapporteren over meer en specifiekere niet- financiële informatie (NFI) gebaseerd op de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). De CSRD vereist ook dat een externe accountant/assurance provider beperkte mate van zekerheid verschaft over de niet-financiële informatie die is opgesteld op basis van de ESRS.

Omnibusvoorstel

De CSRD is aangenomen in Europa, maar nog niet geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Daarnaast speelt het Omnibusvoorstel (feb. 2025) van de Europese Commissie. Dit beoogt een vereenvoudiging en stroomlijnen van duurzaamheidsregels. Dit heeft gevolgen voor de reikwijdte en fasering van de CSRD-rapportageverplichtingen. Het is onbekend wanneer de wetgeving is aangepast en wanneer het in werking zal treden in de Nederlandse wetgeving.

Ingroeipad

De CSRD gaat stapsgewijs in afhankelijk van de grote van de onderneming. Vanwege het Omnibusvoorstel is nog onbekend wanneer de regelgeving geldt voor wie. De voorbereiding op de CSRD-vereisten is een reis omgeven met onzekerheden. De AFM houdt vast aan een ingroeipad en kiest voor een coöperatieve benadering, waarbij ondernemingen en accountants worden gestimuleerd om hun voorbereiding op de CSRD te verbeteren.

Recente publicaties

Ter voorbereiding op de CSRD hebben wij deze publicaties gedeeld:

Cover van het rapport 10 navigatiepunten voor goede toepassing CSDR

Bekijk het rapport

De 10 navigatiepunten voor de dubbelematerialiteitsanalyse (juli 2024) ondersteunen grote beursgenoteerde ondernemingen bij de voorbereiding op de CSRD. Let op: ten tijde van publicatie van het rapport speelde het Omnibusvoorstel nog niet.