Afsluiten via een adviseur
Als je voor het afsluiten van een verzekering advies inwint bij een financieel adviseur, moet je hiervoor betalen. Hij mag daarvoor een ‘redelijke’ beloning vragen. Heb je klachten over een onredelijk hoge rekening voor advies? Meld dit de AFM via het contactformulier. De AFM kan ingrijpen als er duidelijk sprake is van een onredelijke vergoeding en kan sancties opleggen aan de financieel adviseur.
De kosten voor het advies moet je zelf betalen aan de adviseur, Voor schadeverzekeringen betaalt de aanbieder provisie (kosten) voor het advies aan de adviseur.
De adviseur is verplicht je bij het eerste (gratis) kennismakings-/oriëntatiegesprek te vertellen welke kosten hij voor advies en voor bemiddeling in rekening brengt, hoe hoog deze kosten zijn en welke werkzaamheden hij hiervoor uitvoert. Vertelt hij dit niet uit zichzelf, vraag er dan vooral zelf naar.
Betaling aan adviseur
Je betaalt altijd rechtstreeks aan de financiële adviseur voor: uitvaartverzekeringen, levensverzekeringen (zoals de verzekering waarmee je vermogen opbouwt voor de aflossing van de hypotheek), pensioen, hypotheken, betalingsbeschermers (verzekeringen die ervoor zorgen dat bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden een consumptief krediet of hypotheek toch wordt afgelost), overlijdensrisicoverzekeringen, individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, en deelnemingen in een beleggingsfonds.
Je hoort ook een vergelijkingskaart te ontvangen. De vergelijkingskaart geeft informatie over de dienstverlening, de onafhankelijkheid en de kosten van de adviseur. Een adviseur is verplicht om het document op zijn website te plaatsen. Voordat je een gesprek gaat voeren, kun je je zo al verdiepen in kosten en mogelijkheden. Alle financiële dienstverleners werken met hetzelfde standaarddocument. Zo kan je adviseurs goed met elkaar vergelijken.
Het essentiële-informatiedocument
Als binnen een verzekering belegd wordt, denk aan levensverzekeringen met een beleggingscomponent, maar ook aan zelf afgesloten pensioenvoorzieningen (derde pijler), dan moet de verzekeraar of adviseur je vooraf het zogeheten essentiële-informatiedocument (Eid) overhandigen.
Hierin staat informatie over het beleggen in zogenoemde verpakte retail- en verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten. Daarmee krijg je inzicht in de werking van het product, maar ook in de risico’s, de kosten en het rendement van het beleggingsproduct. Met deze informatiedocumenten van verschillende aanbieders kun je de producten met elkaar vergelijken.