Go to content

Let op! De AFM neemt nooit zomaar contact met je op

Wij bellen of e-mailen nooit naar consumenten zonder dat de consument eerst met ons contact heeft gezocht. In ons contact met consumenten zullen we ook nooit vragen om privégegevens als bankrekeningnummers en wachtwoorden. Ook vragen we je nooit om geld of crypto’s over te maken.

AFM vraagt niet om wachtwoorden of geld

Het komt steeds vaker voor dat oplichters zich voordoen als medewerker van een toezichthouder als de AFM. Regelmatig publiceren we daar waarschuwingen over. Ook in het buitenland komt deze truc steeds vaker voor.

Wij willen daarom duidelijk maken dat de AFM nooit zal vragen om:

- (IBAN)-rekeningnummers
- Wachtwoorden
- Geld of crypto’s over te maken
- In te loggen op je computer om met je mee te kijken

Mocht je met ons contact hebben opgenomen naar aanleiding van een vermoedelijke fraude, dan vragen we je wel naar het IBAN-nummer en de naam van de bank/platform waar geld naartoe is overgemaakt.

Signaal kan aanleiding voor onderzoek zijn

Het is niet onze taak om persoonlijke problemen op te lossen en persoonlijk (financieel) advies of bemiddeling aan te bieden. Hiervoor moet je bij een jurist of financieel adviseur zijn. Wij gebruiken klachten van consumenten om te zien waar er problemen zijn in de markt. Elk signaal kan aanleiding zijn voor een onderzoek en naar aanleiding van een onderzoek kunnen we maatregelen treffen.

Als je een vraag hebt, of een klacht wilt delen, kun je contact opnemen met ons Meldpunt Financiële Markten via ons contactformulier.

Andere voorbeelden van oplichting

Andere voorbeelden van oplichting die momenteel vaker voorkomen: 

- Wees op je hoede als iemand die je recent op het internet hebt ontmoet, bijvoorbeeld via een datingsite, en die je dus niet persoonlijk kent (ook al denk je van wel), begint over goede investeringen en het openen van een cryptowallet.

- Kijk uit bij vacatures voor online-werkzaamheden, waar je eerst geld moet inleggen. Als je werkt hoor je geld te verdienen en nooit geld te betalen. Momenteel worden vooral jongeren financieel gedupeerd via vacaturesites.

- Beleggingsfraude begint vaak met een advertentie op internet. Vaak via social media maar advertenties staan ook verstopt in nep-nieuwsberichten van bekende kranten.