Go to content

Waar moet je op letten?

Als je een verzekering wilt afsluiten of vergelijken, let dan naast de premie en het mogelijke eindkapitaal, ook op de voorwaarden van de verzekeraar (wat is wel en wat is niet verzekerd) en op de mogelijkheden om de verzekering aan te passen of te laten stoppen.

Een verzekeringsmaatschappij mag de voorwaarden van een verzekering wijzigen, maar moet dit wel tijdig doorgeven aan klanten. Je hebt dan het recht om de verzekering op te zeggen. Dit kan op twee manieren:

Tussentijds: De meeste verzekeraars hebben in hun voorwaarden een zogeheten ‘en bloc clausule’ opgenomen. Hierdoor kunnen ze de voorwaarden of premie voor een groep verzekerden tussentijds en eenzijdig wijzigen. Als het een verslechtering voor jou is, en dit komt niet door een wettelijke maatregel, kun je de verzekering vaak opzeggen. Als in de voorwaarden geen opzegmogelijkheid wordt aangeboden, kun je een klacht indienen. De AFM houdt toezicht op hoe verzekeraars communiceren over premieverhogingen via zo’n clausule en hoe een dergelijke verhoging strookt met hun polisvoorwaarden.

Bij contractverlenging: Een verzekeringsmaatschappij mag de voorwaarden van een verzekering wijzigen, zodra een nieuwe verzekeringsperiode ingaat (contractverlenging). Dit is bij een schadeverzekering, zoals een woon- of autoverzekering één keer per jaar. Het kan hierdoor zijn dat voor u relevante polisvoorwaarden worden aangepast, waardoor een andere verzekering wellicht een dekking biedt die beter bij uw persoonlijke situatie past.

Op Wijzer in Geldzaken vind je meer handige info die je moet weten rondom het afsluiten van verzekeringen.

Schadeverzekeringen

Voor schadeverzekeringen staan de belangrijkste voorwaarden en dekkingen in een standaardinformatiedocument voor schadeverzekeringen (het zogeheten IPID). Verzekeraars zijn verplicht dit te gebruiken. Bij schadeverzekeringen is een looptijd van één jaar het uitgangspunt. Voor een langer lopend contract moet je expliciet tekenen. Dit betekent dat je zo’n verzekering het eerste jaar meestal niet per direct kan opzeggen. Na een jaar kan dat wel. Dan geldt er een opzegtermijn van maximaal een maand.

Beleggingsverzekering

Een beleggingsverzekering is een levensverzekering waarvan de hoogte van de uitkering is gekoppeld aan beleggingen. Het doel van een beleggingsverzekering is om vermogen op te bouwen. Vermogen om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen of om (aanvullend) pensioen op te bouwen.

Op de website van het Kifid staat een overzicht van alle soorten beleggingsverzekeringen.

Vergelijkingswebsites

Je kunt verzekeringen met elkaar vergelijken via zogeheten vergelijkingssites. Onze tips:

1. Maak bij verschillende sites een vergelijking met hetzelfde product
2. Kijk niet alleen naar de prijs maar ook naar de kwaliteit van de verzekering, zoals de hoogte van de dekking of het eigen risico
3. Kijk verder dan de top 3, het beste product voor jou kan ook verderop staan
4. Lees goed wat een beloofde korting precies inhoudt
5. Sites die geen persoonlijke gegevens opvragen zijn niet van toepassing op jouw specifieke situatie, dit zijn vaak ‘advertentiesites’. Websites die een persoonlijke vergelijking voor je maken moeten een vergunning hebben van de AFM.
6. Soms zijn er al standaard gegevens voor je ingevuld. Kijk wat er verandert als je die aanpast op jouw persoonlijke wensen en situatie.