Go to content

Welke (verplichte) pensioeninformatie ontvang je?

Je werkgever is samen met de pensioenuitvoerder verplicht je informatie te geven over jouw pensioenregeling.

Het gaat om de volgende informatie(momenten).

  • Als je in dienst treedt bij een werkgever ontvang je een startbrief, bijvoorbeeld in de vorm van Pensioen 1-2-3;
  • Elk jaar ontvang je van je pensioenuitvoerder een Uniform Pensioenoverzicht (UPO).
  • Ga je uit dienst dan ontvang je een stopbrief en daarna ten minste elke 5 jaar een UPO, tenzij je je pensioen meeneemt naar een nieuwe pensioenuitvoerder.
  • Ga je met pensioen, dan ontvang je eerst een pensioen(uitkerings)informatiebrief en daarna een pensioenuitkerings- of -toekenningsbrief.
  • Als je pensioenuitvoerder overgaat naar het nieuwe pensioenstelsel, ontvang je vooraf bericht dat dit gaat gebeuren en wat dit betekent voor jouw pensioen. Na de overgang krijg je het bericht dat dit definitief is gebeurd en hoe je pensioen ervoor staat.
Je kunt altijd tussentijds informatie opvragen bij je pensioenuitvoerder.

Startbrief

Van je nieuwe werkgever of de pensioenuitvoerder ontvang je binnen drie maanden na indiensttreding een startbrief (bijvoorbeeld in de vorm van Pensioen 1-2-3). Hierin staan de belangrijkste kenmerken van de pensioenregeling. Waar heb je recht op? En hebben je nabestaanden ergens recht op?

Wil je na het lezen van de startbrief meer weten over de pensioenregeling, kijk dan op de website van je pensioenuitvoerder of lees het pensioenreglement.

Uniform pensioenoverzicht (UPO)

Een pensioenuitvoerder stuurt jaarlijks uiterlijk op 30 september een Uniform pensioenoverzicht aan een actieve deelnemer. Op het UPO zie je wat je aan pensioen hebt opgebouwd tot en met het voorgaande jaar. Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je op elk moment je pensioen inzien. Uiterlijk 1 maand nadat je het UPO hebt ontvangen, staat dit ook op mijnpensioenoverzicht.nl.

Deelnemers die niet meer bij de werkgever in dienst zijn (‘slapers’) krijgen in ieder geval elke vijf jaar een pensioenoverzicht toegestuurd. Tenzij het pensioen is meegenomen naar een andere pensioenuitvoerder. Het UPO moet ook jaarlijks beschikbaar worden gesteld, bijvoorbeeld via de 'mijnomgeving' van de pensioenuitvoerder. Op mijnpensioenoverzicht.nl vind je het pensioen van jouw huidige en vorige werkgevers.

Ben je gescheiden? Eens in de 5 jaar zal de pensioenuitvoerder een ex-partner informeren over het opgebouwde partnerpensioen. Met dit overzicht is een inschatting te maken van het inkomen voor je ex-partner bij jouw overlijden.

Je kunt altijd tussentijds informatie bij de pensioenuitvoerder opvragen. Wil je weten of je genoeg pensioen opbouwt, doe dan de pensioenchecker.

Stopbrief of beëindigingsbrief

Ga je weg bij je werkgever, dan stopt op dat moment jouw pensioenopbouw. Het pensioen dat je hebt opgebouwd kan nog wel doorgroeien door beleggingen of indexatie, maar de maandelijkse bijdrage uit het salaris stopt. Van je pensioenuitvoerder krijg je dan een stopbrief met informatie over hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en hoe je pensioeninkomen eventueel meegroeit met de prijsstijgingen. In de brief staat ook of je nabestaanden nog recht hebben op nabestaandenpensioen als je komt te overlijden.

In de brief lees je ook dat je het pensioen dat je hebt opgebouwd, kunt meenemen naar de pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever. Dat noem je waardeoverdracht.

Ben je deelnemer in een bedrijfstak- of beroepspensioenfonds en blijf je in dezelfde bedrijfstak of beroep werken? Dan blijf je deelnemer bij dezelfde pensioenuitvoerder en dan hoef je de waarde niet over te dragen.

Pensioen(uitkerings)informatiebrief

De pensioen(uitkerings)informatiebrief ontvang je ruim voordat je met pensioen gaat. Daarin vind je gegevens over de hoogte van je pensioen, wanneer je voor het eerst pensioen ontvangt en wat je (ex) partner en kinderen ontvangen als je komt te overlijden.

Heb je keuzemogelijkheden, dan vind je deze keuzes en de gevolgen daarvan in deze brief. Ook lees je in de pensioeninformatiebrief in hoeverre je pensioen in de toekomst hoger kan worden bij prijsstijgingen. Als je pensioen meegroeit, blijft je pensioen in de toekomst ongeveer evenveel waard, zodat je nog hetzelfde kan kopen met je pensioen ook al wordt alles duurder. Op de website Wijzer in geldzaken kun je meer informatie vinden over zaken waar je mee te maken krijgt als je met pensioen gaat.

Pensioenuitkeringsbrief of toekenningsbrief

Van al jouw pensioenuitvoerders ontvang je een uitkeringsbrief kort voordat je met pensioen gaat.

In de pensioenuitkeringsbrief informeert de pensioenuitvoerder jou duidelijk over welke keuzes je hebt gemaakt en wat de gevolgen daarvan zijn. Ook staat in deze brief wat uiteindelijk je pensioenuitkering wordt en wanneer je deze voor het eerst ontvangt. Ook lees je in deze brief wanneer en over welke onderwerpen jij zelf de pensioenuitvoerder moet informeren.

Pensioenreglement

In het pensioenreglement staat gedetailleerde informatie over je pensioenregeling. Het reglement is vaak in juridische taal geschreven. Je kunt bij de pensioenuitvoerder het pensioenreglement opvragen of kijken op de website van de pensioenuitvoerder.

Digitaal informatie verstrekken

Veel pensioenuitvoerders verstrekken hun informatie grotendeels digitaal. Daardoor kunnen ze hun communicatie beter afstemmen op de wensen van de deelnemer en dit bespaart kosten. Wil je geen digitale (elektronische) informatie ontvangen, maar liever schriftelijk? Pensioenuitvoerders zijn verplicht dit te verstrekken. Vraag het aan bij je pensioenuitvoerder.

Overgang nieuw pensioenstelsel

Als jouw pensioenregeling overgaat naar het nieuwe pensioenstelsel, dan krijg je daarover bericht. Voor de overgang krijg je een inschatting van wat de transitie betekent voor jouw persoonlijke pensioen. Daarna krijg je de definitieve informatie over hoe jouw pensioen is overgezet. Daarbij licht je pensioenuitvoerder ook toe waarom er verschil is tussen de inschatting en de daadwerkelijke uitkomst. Meer informatie over het nieuwe pensioenstelsel vind je op pensioenduidelijkheid.nl.