Go to content

Welke rol speelt hypotheekrente?

Hoe minder je leent ten opzichte van de marktwaarde van je woning, hoe lager het risico voor de bank. En een lager risico voor de bank betekent voor jou een lagere hypotheekrente. Verder is de looptijd waarvoor je de rente vastzet van belang.

Je kunt kiezen uit verschillende (vaste) looptijden of een variabele rente. De hypotheekrente kan fiscaal aftrekbaar zijn. Zie informatie van de Belastingdienst 
Aanbieders hanteren ook kortingen als je een bepaalde hypotheekvoorwaarde laat vallen. Bijvoorbeeld als je niet kiest voor boetevrij af te kunnen lossen bij verhuizen. Voldoe je niet aan deze kortingsvoorwaarden dan zal voor jou over het algemeen een hoger rentetarief gelden.

•  Wat is de wettelijke rente? (Rijksoverheid)

Rentevaste periode en verhuisregeling

De te betalen hypotheekrente vormt de grootste uitgavenpost van een hypotheek. Daarom zetten Nederlanders hun hypotheekrente vaak lang vast (gemiddeld 15 jaar), zeker als mensen (bijna) het maximale lenen op basis van hun inkomen. Want de rente lang vastzetten heeft het voordeel dat je voor die periode zeker bent dat de rentelasten niet zullen stijgen.

Als jij dat ook wilt, dan wil je ook weten of je de rente mee kunt verhuizen naar een volgende koopwoning. Iedere hypotheekaanbieder kent daarvoor namelijk aparte regels en voorwaarden. Informeer hiernaar bij de aanbieder die je overweegt of bij je hypotheekadviseur. Zo moet je ook termijnen in de gaten houden als je later inderdaad wilt gaan verhuizen en je rente mee wilt nemen naar de volgende koopwoning. Nadeel van een lange rentevaste periode kan zijn dat langer vastzetten doorgaans iets duurder is (0,2% tot 0,5% duurder, afhankelijk van het moment) en dat je niet profiteert van een rentedaling.

Aflopen rentevaste periode

Ten minste drie maanden voor het aflopen van de rentevaste periode informeert je de hypotheekverstrekker je over de nieuwe rente voor de komende rentevaste periode.

Als je een aanbod hebt gekregen en de rente daalt in de tijd tot het aflopen van de rentevaste periode, dan biedt niet iedere aanbieder aan dat je ook gebruik mag maken van die lagere rente. Een aantal aanbieders geeft dat voordeel wel aan de consument. Als de rente stijgt wordt dit nooit doorberekend. Wel heb je de mogelijkheid om zelf te kijken naar een andere aanbieder of om jouw huidige aanbieder te vragen om toch een nieuw voorstel te doen.

Rentemiddeling

Sommige hypotheekaanbieders bieden je de mogelijkheid tot rentemiddeling. Als de huidige hypotheekrentes lager zijn dan de rente die je betaalt, kan je door middel van rentemiddeling je rente verlagen.

Bij rentemiddeling beëindig je je huidige rentecontract met bijbehorende rentevaste periode en spreek je een nieuwe rente met een (langere resterende) rentevaste periode af met je aanbieder. Door het beëindigen van het huidige rentecontract heeft een aanbieder financieel nadeel. Net als bij vervroegde aflossing mag de aanbieder hiervoor een vergoeding in rekening brengen. Deze vergoeding betaal je bij rentemiddeling niet in één keer, maar gespreid door middel van een opslag in de nieuwe rente (de rentemiddelingsopslag).

Voor meer informatie over hoe deze vergoeding moet worden bepaald zie "vergoeding voor vervroegde aflossing". Let op, bij rentemiddeling hoeft een aanbieder geen rekening te houden met de vergoedingsvrije ruimte bij het bepalen van de vergoeding en wordt de vergelijkingsrente op hetzelfde moment bepaald als de nieuwe contractrente.

Hypotheekofferte en bedenktijd

Vanaf de dag waarop je het bindend aanbod krijgt, heb je 14 dagen bedenktijd om het aanbod te accepteren. Tijdens de bedenktermijn kan de kredietgever het aanbod niet intrekken of wijzigen. De aanbieder kan de voorwaarden niet veranderen of andere voorwaarden toevoegen, die in jouw nadeel zijn. Wijzigingen in jouw voordeel zijn wel toegestaan.

Geldverstrekkers moeten duidelijkheid geven over hun kosten. Deze kosten moeten ze in het European Standard Information Sheet (ESIS) zetten. Dit is informatie die de geldverstrekker aan je moet geven voor of uiterlijk wanneer je de bindende offerte krijgt. Met deze informatie kan je als consument verschillende kredietproducten goed met elkaar vergelijken.