De verschillende betalingsrisico's
Als je een hypotheek hebt, loop je verschillende betalingsrisico's. Zoals een schuld die overblijft als je je huis verkoopt of woonlasten die niet meer passen bij je inkomen. Je inkomen kan veranderen door allerlei factoren.
Maak een financieel plan
De woonlasten kunnen stijgen door bijvoorbeeld een verhoging van het rentepercentage. Hoe korter de rentevaste periode van de hypotheek, hoe sneller eventuele renteverhogingen invloed hebben op de woonlasten. Belangrijk is of je de maandelijkse lasten ook nog kan betalen als de rente met bijvoorbeeld 1% of 2% stijgt.
Voordat je een lening afsluit moet je zeker weten dat je de kosten gedurende de hele looptijd kan betalen. Maak een financieel plan met daarin je inkomsten, uitgaven en de kosten van de lening. Dit zijn kosten voor de rentebetaling, de aflossing en eventuele extra kosten zoals verzekeringspremies. Zorg ervoor dat je de hypotheekrente ook kunt betalen bij een stijging.
Heb je betalingsproblemen?
Aanbieders moeten hun best doen om jou te helpen als je een betalingsprobleem hebt. Zorgvuldigheid is daarbij belangrijk. Het kan bijvoorbeeld door vooraf af te spreken wat de regels zijn bij betalingsachterstanden.
Ook maatwerk kan belangrijk zijn als je problemen hebt met betalen. De hypotheekaanbieder mag geen hogere kosten in rekening brengen dan de vergoeding van de schade die ontstaat door het niet nakomen van je betalingsverplichting.
Soms kan een executieverkoop (gedwongen verkoop van het huis) niet voorkomen worden. Het is belangrijk dat de geldverstrekker dan wel probeert om een goede prijs voor jouw huis te krijgen. Als de opbrengst van het huis onvoldoende is om de hypotheek af te lossen, dan moet de aanbieder met jou een afbetalingsregeling treffen om het resterende bedrag te betalen.