Aflossingsvrije hypotheek: niet vrij van aflossing
Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Aflossingsvrij betekent niet vrij van aflossing. Het is daarom belangrijk om je financiële situatie en je woonwensen goed in beeld te hebben. Dan weet je tijdig welke actie je moet ondernemen om zorgeloos te kunnen blijven wonen.
Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je tijdens de looptijd niet af te lossen, je betaalt dan alleen rente. Eindigt de looptijd van de hypotheek? Dan moet je de (resterende) lening in één keer aflossen.
Het hebben van een aflossingsvrije hypotheek hoeft niet te betekenen dat je later een probleem krijgt. Het is wel belangrijk dat je een goed beeld hebt van je hypotheek en je (toekomstige) financiële situatie. Onderneem eventueel actie om je huidige hypotheek af te kunnen lossen of de maandlasten van een nieuwe hypotheek te kunnen betalen.
Hypotheekaanbieders hebben een belangrijke rol om je daarbij te helpen. Je kunt ook contact opnemen met een financieel planner of adviseur.
Breng je hypotheek en financiële situatie in kaart
Met een goed beeld van je financiële situatie kun je bepalen of je je huidige hypotheek kunt aflossen of de maandlasten van een nieuwe hypotheek kunt betalen. Zo kun je een bewuste keuze maken over je hypotheek en weet je of je actie moet ondernemen.
Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van je inkomen, je (verwachte) pensioeninkomen en het moment van pensionering, wanneer je renteaftrek stopt en eventueel opgebouwd vermogen (zoals spaargeld).
Bepaal welke actie je onderneemt
Heb je je hypotheek en financiële situatie in kaart? Bepaal daarna wat je kunt doen om problemen aan het einde van de looptijd van de hypotheek te voorkomen. Mogelijke maatregelen zijn:
• Je kunt nu al beginnen met aflossen. Bij de meeste aanbieders mag je 10% per jaar aflossen zonder dat dit je extra geld kost. Hoe hoog dit percentage of bedrag precies is, kun je nagaan bij jouw aanbieder.
• Je kunt je hypotheek, of een deel daarvan, omzetten naar een andere hypotheekvorm waarbij je wel aflost.
• Je kunt extra sparen of vermogen opbouwen. Dat geld zet je dan opzij om de hypotheek (deels) af te lossen aan het einde van de looptijd.
Tip: benut extra financiële ruimte
Misschien zijn er momenten waarop je meer financiële ruimte hebt. Die kun je gebruiken om je hypotheek eerder af te lossen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een nieuw renteaanbod aan het einde van je rentevaste periode. Als de nieuwe rente lager is, kun je het geld dat je bespaart inzetten om extra af te lossen. Maar ook extra salaris, zoals vakantiegeld of een dertiende maand, kun je gebruiken voor een extra aflossing.