Benchmarkverordening
De Benchmarkverordening stelt eisen aan beheerders, contribuanten en gebruikers. In Nederland gevestigde beheerders van benchmarks zijn verplicht een vergunning aan te vragen of zich te laten registreren. Het doel van de Benchmarkverordening is om de nauwkeurigheid en integriteit van benchmarks zeker te stellen.
De AFM is verantwoordelijk voor de vergunningverlening, de registratie en het doorlopende toezicht op de naleving van de Benchmarkverordening in Nederland.
De AFM is ook verantwoordelijk voor de bekrachtiging van benchmarks van derde landen door onder toezicht staande entiteiten in Nederland. De AFM is ook verantwoordelijk voor de bekrachtiging van benchmarks van derde landen door onder toezicht staande entiteiten in Nederland.
Daarnaast werkt de AFM internationaal samen met andere nationale bevoegde autoriteiten, de ESMA en de Europese Commissie.
Toepassingen
In de EU gevestigde indexbeheerders waarvan de indices volgens de verordening als benchmark worden aangemerkt, moeten een vergunnings- of registratieaanvraag indienen.
Als u een vergunning als benchmarkbeheerder wilt aanvragen of benchmarks uit een derde land wilt bekrachtigen, kunt u contact opnemen met de AFM via benchmarks@afm.nl.
Erkende beheerders van benchmarks uit een derde land en beheerders die cruciale benchmarks aanbieden vallen onder direct toezicht van ESMA.
ESMA-register
ESMA houdt registers bij met daarin alle benchmarkbeheerders met een vergunning (Benchmarks administrators) en benchmarks uit derde landen die zijn bekrachtigd of worden aangeboden door erkende beheerders (Third country benchmarks).
Klachten en verdacht marktgedrag
De AFM roept marktdeelnemers op om klachten over benchmarks en benchmarkbeheerders, of verdacht marktgedrag met betrekking tot een benchmark, bij de AFM te melden via benchmarks@afm.nl.
Waar ligt het zwaartepunt van de Benchmarkverordening?
De BMR heeft de volgende doelstellingen:
• Het verbeteren van de governance en controle over het benchmarkproces, met name om te waarborgen dat beheerders belangenconflicten vermijden of deze afdoende beheren;
• Het verbeteren van de kwaliteit van inputgegevens en methodologieën die worden gebruikt door benchmarkbeheerders;
• Waarborgen dat benchmarkcontribuanten en de gegevens die deze aanleveren worden onderworpen aan adequate controle, met name om belangenconflicten te voorkomen;
• Consumenten en beleggers beschermen door meer transparantie te bieden en afdoende mogelijkheden tot verhaal te waarborgen.
De BMR heeft de volgende vereisten:
• De governance van en controle door beheerders over het benchmarkproces;
• Het waarborgen dat beheerders belangenconflicten vermijden en beleid en procedures voeren om deze afdoende te beheren;
• De inputgegevens die worden gebruikt om een benchmark vast te stellen;
• De methodologie die wordt gebruikt om een benchmark vast te stellen;
• De gedragscode die beheerders hanteren voor hun contribuanten;
• ESG-rapportage.
De BMR stelt aan beheerders van grondstoffenbenchmarks en aan beheerders van rentevoetbenchmarks verschillende eisen.
Wat is een index?
De BMR definieert een index als elk cijfer:
• dat wordt gepubliceerd of beschikbaar wordt gemaakt voor het publiek;
• dat regelmatig:
- geheel of gedeeltelijk wordt vastgesteld door toepassing van een formule of andere berekeningswijze, of door een evaluatie; en
- op basis van de waarde van een of meer onderliggende activa of prijzen, met inbegrip van geraamde prijzen, feitelijke of geraamde rentevoeten, indicatieve bied- en laatkoersen, handelbare bied- en laatkoersen, of andere waarden, of taxaties.
Wat is een benchmark?
Volgens de BMR is een index een benchmark wanneer deze index wordt gebruikt:
• om het uit hoofde van een financieel instrument of een financiële overeenkomst te betalen bedrag, of de waarde van een financieel instrument, te bepalen, of
• om de prestatie van een beleggingsfonds te meten teneinde:
- het rendement te monitoren, of
- de activatoewijzing van een portfolio te bepalen, of
- prestatievergoedingen te berekenen.