Openbaarmaking voorwetenschap
Voorwetenschap is niet openbaar gemaakte informatie die concreet is en die rechtstreeks of middellijk (onrechtstreeks) betrekking heeft op een uitgevende instelling, welke informatie niet openbaar is gemaakt en waarvan openbaarmaking significante invloed zou kunnen hebben op de koers van de financiële instrumenten van de uitgevende instelling.
Best Practices - Uitgevende instellingen
De AFM houdt marktbrede inventarisaties over het proces van opstellen, publicatie en verspreiding van voorwetenschap door beursgenoteerde ondernemingen. Daarbij verkennen we ook specifieke thema’s, zoals de risico’s van cybercriminaliteit bij het vertrouwelijk houden van voorwetenschap en het volledig en actueel hebben en houden van insiderlijsten. Op basis daarvan publiceren wij ‘best practices’, die ondernemingen helpen omgaan met voorwetenschap. We updaten de ‘best practices’ regelmatig met nieuwe inzichten.
Contact
Heeft u hierover vragen of behoefte aan een nadere toelichting? Het monitoringteam van de AFM houdt toezicht op de openbaarmaking van voorwetenschap. Zij zijn bereikbaar op +31 (0)20-797 3777 of via e-mail: marketsupervision@afm.nl. Ook voor andere vragen over voorwetenschap kunt u hier terecht.
Hoe maakt u voorwetenschap openbaar?
- Stuur zo snel mogelijk een persbericht naar media waarvan redelijkerwijs mag worden aangenomen dat een snelle en doeltreffende verspreiding van de gereglementeerde informatie in alle lidstaten is gewaarborgd, bijvoorbeeld Bloomberg, Dow Jones en/of ANP/Reuters.
- Publiceer de voorwetenschap op uw website
- Stuur de informatie tegelijkertijd naar de AFM. Het formulier hiervoor kunt u vinden in Loket AFM.
Medewerkers van instanties in het publieke domein
Brochure
Informatie die voorwetenschap kan vormen bij deze instanties betreft bijvoorbeeld:
- het opleggen van een sanctie aan een beursgenoteerd bedrijf.
- goedkeuring door mededingingsautoriteiten van een overname,
- het verlenen van een vergunning of een gerechtelijke uitspraak.
Handvatten voor uitgevende instellingen bij het omgaan met voorwetenschap
De hoofdregel bij het omgaan met voorwetenschap is dat u voorwetenschap zo snel mogelijk moet publiceren (artikel 17 MAR).
Uitstel
- U mag alleen wachten met het openbaar maken van de informatie als onmiddellijke openbaarmaking waarschijnlijk schade zou toebrengen aan de rechtmatige belangen van de uitgevende instelling.
- Als het niet waarschijnlijk is dat het publiek door het uitstel zou worden misleid.
- Als de uitgevende instelling in staat is om de vertrouwelijkheid van de betreffende informatie te garanderen.
- Houd de voorwetenschap vertrouwelijk.
- Houd de kring van betrokken insiders zo klein mogelijk.
- Zorg voor een actueel noodpersbericht.
Achteraf melden van uitstel van openbaarmaking
Voorkom geruchten
- Wees duidelijk en concreet over uw strategie; houd niet alle opties open, behalve wanneer dat de realiteit betreft.
- Vergroot uw ervaring met het openbaar maken van (algemene) informatie en uw ervaring met het te woord staan van de pers door vaker naar buiten te treden met informatie over uw onderneming. Hierdoor verlaagt de drempel om met een persbericht naar buiten te komen en krijgen beleggers en de pers een beter beeld van actuele zaken die bij een uitgevende instelling spelen.
- Geef met grote regelmaat een update van lopende strategieën en ontwikkelingen. Herhaal bijvoorbeeld bij het openbaar maken van cijfers (kwartaal, halfjaar, jaarcijfers) nog altijd actuele berichten zoals een vooruitzicht, uw lange termijndoelen, uw strategie en de ontwikkeling daarvan. Deze uitgangspunten laten minder ruimte voor partijen om (juiste of onjuiste) geruchten te verspreiden, strategisch te lekken, met als doel een uitgevende instelling uit de tent te lokken. Het op deze manier omgaan met voorwetenschap maakt het gemakkelijker voor de uitgevende instelling om te verwijzen naar al bekendgemaakte informatie. Zo houdt u dus zelf de regie.
Omgaan met niet-openbaar gemaakte voorwetenschap en insiders
Overnametrajecten
- de omvang van de transactie (zoals winst en EBITDA van de doelvennootschap)
- of een aankoop in uw strategie past;
- of een voorgenomen overname eerder ter sprake is gekomen, bijvoorbeeld in een persbericht of analistenrapport;
- of de aankoop bijvoorbeeld past bij de uitstraling van de eigen onderneming;
- of de doelvennootschap en/of de bieder een notering heeft.
Handvatten bij het omgaan met insiderslijsten en met niet openbaar gemaakte voorwetenschap
Alle personen die op regelmatige of incidentele basis, kennis hebben van nog niet openbaar gemaakte voorwetenschap, moeten op een zogeheten insiderslijst worden geplaatst.
Handvatten
- Zorg voor één medewerker (met achtervang) die binnen een (deal-/project-)team zorgt voor het actueel houden van de insiderslijst en voor de toegang tot het afgeschermde (digitale) dossier. Bijvoorbeeld een compliance medewerker.
- Bouw bepaalde waarborgen in. Geef medewerkers bijvoorbeeld pas toegang tot het digitale (advies)dossier en tot de mogelijkheid om tijd te schrijven op het betrokken project nadat zij op de insiderslijst staan.
- Zorg voor een afgeschermde digitale omgeving (bijvoorbeeld door een afgeschermde mappenstructuur) waar alleen die mensen toegang toe hebben, die bij het project betrokken zijn.
- Beveilig documenten met wachtwoorden.
- Werk met codenamen voor projecten.
- Werk in ‘cloud’ omgevingen uitsluitend met openbare stukken.
- Zorg voor beperkte toegang tot gevoelige e-mails en afspraken in agenda’s: let op leesrechten voor ondersteunend personeel. Op het moment dat deze personen toegang hebben tot e-mails gericht aan primaire insiders, dan moeten ook deze personen aan de insiderslijst worden toegevoegd.
- Zet iedere persoon die bij voorwetenschap is betrokken op de insiderslijst. Van ondersteunend personeel tot beleidsbepalers (ook wanneer die geen onderdeel uitmaken van een dealteam, maar wel bekend zijn met het traject, zoals de CEO). Ook partijen die in het kader van conflict clearing of conflict check of customer due dilligence eenmalig vroegtijdig op de hoogte raken van een beoogd overname traject horen op de lijst te staan. Ook medewerkers van de Europese Commissie die betrokken raken in het kader van de EU mededingingsregels horen op de lijst te staan.
- Maak gebruik van geheimhoudingsverklaring (non-disclosure agreements of nda’s) voor alle medewerkers die betrokken raken bij voorwetenschap. Verbind arbeidsrechtelijke consequenties aan het herleidbaar betrokken zijn van medewerkers bij misbruik van voorwetenschap. Raadpleeg daarvoor bijvoorbeeld een juridisch adviseur.
- Stuur telkens een geüpdatete insiderlijst aan de groep insiders wanneer personen aan de insiderslijst worden toegevoegd. Op die manier weten de insiders met wie ze over het project kunnen spreken.
- Deel aan het thuisfront vooraf mee dat je als primaire insider kennis kunt hebben van voorwetenschap waar je niets over kunt meedelen. Of maak als werkgever betrokken medewerkers expliciet verantwoordelijk voor hun gezinsleden of huisgenoten voor het geval een gezinslid of huisgenoot toch voorwetenschap opvangt.
- Let op met thuiswerken: werk met openbare stukken. Op het moment dat dat niet mogelijk is, laat medewerkers zich bewust zijn van het risico dat zij lopen en de gevolgen die dat voor hen en voor hun baan kan hebben.
- Laat de manier waarop u uw medewerkers informeert over de verantwoordelijkheid die komt kijken bij het kwalificeren als primaire insider afhangen van de behoefte die binnen uw onderneming bestaat.Er bestaan verschillende manieren die kunnen aansluiten bij de heersende cultuur, zoals informeren door:
- het eigen management
- een presentatie van de AFM (u kunt daarvoor contact met ons opnemen via + 31 (0)20-797 3777 of via marketsupervision@afm.nl)
- een vaste adviseur
- een vorm van permanente educatie
- concrete zaken/voorbeelden, zoals: de uitspraak van 18 februari 2011 van de Rechtbank Amsterdam, LJN: BP5069.
Uitkomsten uitvraag 2017 naar MAR 17 en MAR 19
Eind april 2017 heeft de AFM een korte vragenlijst over een aantal specifieke kwalificaties uit de Europese Verordening marktmisbruik nr. 596/2014 uitgestuurd aan uitgevende instellingen die aan Euronext Amsterdam zijn genoteerd.