Investeringsverbod clustermunitie
Wat houdt het verbod in?
- transacties uitvoert of laat uitvoeren met als oogmerk een financieel instrument te verwerven of aan te bieden dat is uitgegeven door een onderneming die clustermunitie, of cruciale onderdelen daarvan, produceert, verkoopt of distribueert;
- leningen verstrekt aan een onderneming als bedoeld in onderdeel a;
- niet vrij verhandelbare deelnemingen in het kapitaal van een onderneming als bedoeld in onderdeel a verwerft.
Voor wie geldt het verbod?
Het verbod kent 3 uitzonderingen:
- Het is toegestaan om transacties gebaseerd op een index uit te voeren, maar alleen als die index voor minder dan 5% bestaat uit individuele ondernemingen die onder het investeringsverbod vallen.
- Het verbod geldt niet voor transacties in door derden beheerde beleggingsinstellingen, als de beleggingen van deze instellingen voor minder dan 5% bestaan uit individuele ondernemingen die onder het verbod vallen.
- Verder mag worden geïnvesteerd in nauwkeurig omschreven projecten van een onderneming die onder het verbod vallen, voor zover de financiering niet wordt gebruikt voor de productie, verkoop of distributie van clustermunitie.
Toezicht door de AFM
Overtredingen melden
De melding kan worden gemaild via marketsupervision@afm.nl of telefonisch worden doorgeven aan de afdeling Market Surveillance via telefoonnummer +31 (0)20 797 3777
Veelgestelde vragen
Betreft de wettelijke regeling rond clustermunitie ook advisering?
Hoe wordt omgegaan met de situatie, waarin belegd wordt in een dochtermaatschappij die, in tegenstelling tot de moedermaatschappij, niet in de clustermunitie zit?
Een dochteronderneming wiens moedermaatschappij betrokken is bij clustermunitie, terwijl de dochteronderneming dat zelf niet is, valt niet onder het wettelijke verbod. Artikel 21a Besluit marktmisbruik Wft is namelijk een uitwerking van het “verbod op aantoonbare directie investeringen in de productie, verkoop en distributie van clustermunitie”. Dat laat onverlet dat financiële ondernemingen een eigen verantwoordelijkheid hebben en deze dochterondernemingen op hun uitgebreidere uitsluitingslijst kunnen opnemen. In dit voorbeeld mag uiteraard aan de bij clustermunitie betrokken moedermaatschappij geen lening worden verstrekt en er mag ook niet in belegd worden.
Waar kan ik artikel 21a van het Besluit marktmisbruik Wft vinden?
Is het verbod van artikel 21a Besluit marktmisbruik Wft mede gericht op transacties in staatsleningen van dat land?
Wat wordt verstaan onder ‘redelijke termijn’ als bedoeld in artikel 21a, vierde lid, Besluit marktmisbruik Wft?
Op welk niveau moet worden gekeken om te kijken of onder de 5% wordt gebleven?
De beoordeling of een door een derde beheerde beleggingsinstelling niet voor meer dan 5% belegt in ondernemingen die onder het investeringsverbod vallen, moet plaatsvinden op (sub)fondsenniveau en niet op parapluniveau.
Wat doet de AFM met de lijst in haar toezicht?
Wat is een cruciaal onderdeel van clustermunitie?
Van een cruciaal onderdeel is sprake indien het essentieel is voor het functioneren van de clustermunitie, of uitsluitend bestemd voor de productie van clustermunitie. Zogeheten ’dual use’ onderdelen, die ook te gebruiken zijn voor andere doeleinden dan clustermunitie, vallen daarmee buiten de reikwijdte van de bepaling.
Wat wordt verstaan onder adequate maatregelen?
Wat wordt verstaan onder clustermunitie?
In artikel 21a, eerste lid, onder a, Besluit marktmisbruik Wft wordt voor de definitie van clustermunitie verwezen naar artikel 2, tweede lid van het Verdrag over clustermunitie.
- a) munitie of submunitie die is ontwikkeld om vuursignalen, rook, pyrotechnische effecten of antiradarsneeuw af te geven of munitie die uitsluitend voor luchtafweer is ontworpen;
- b) munitie of submunitie die is ontworpen om elektrische of elektronische effecten te bereiken;
- c) munitie die, teneinde niet-onderscheidende effecten binnen het gebied en de risico’s van onontplofte submunities te vermijden, alle onderstaande kenmerken bezit:
- I. elk stuk munitie bevat minder dan tien explosieve submunities;
- II. elke explosieve submunitie weegt meer dan vier kilogram;
- III. elke explosieve submunitie is ontworpen om een enkel object (het doel) te detecteren en aan te vallen;
- IV. elke explosieve submunitie is uitgerust met een elektronisch zelfvernietigingsmechanisme;
- V. elke explosieve submunitie is uitgerust met een elektronisch zelfdeactivatiemechanisme.