Marktmonitor
Ieder jaar vraagt de AFM aan adviseurs en bemiddelaars om de Marktmonitor adviseurs & bemiddelaars (MMAB) in te vullen. De MMAB wordt onder andere gebruikt om de maatstaf voor de bijdrage in de kosten doorlopend toezicht vast te stellen.
Het invullen van de MMAB is verplicht voor adviseurs en bemiddelaars. Met de informatie uit de MMAB krijgen wij beter inzicht in de markt en de risico’s. Hierdoor kunnen wij ons toezicht gerichter inzetten en helpen om de kwaliteit en het vertrouwen in deze markt te verbeteren. De ontvangen data en ontwikkelingen delen wij in algemene zin vervolgens weer met de sector, wat ook u weer inzichten geeft.
Met de MMAB vragen wij diverse bedrijfsspecifieke gegevens op. Het is belangrijk dat bij alle vergunninghouders de bedrijfsvoering op orde is. Elke onderneming – zowel klein als groot – moet in controle zijn over haar organisatorische inrichting en aansturing. Wij beseffen goed dat het voldoen aan (steeds meer) wet- en regelgeving niet altijd makkelijk is, maar het is wel een basisvereiste. Zowel voor het klantbelang als voor een gelijk speelveld. Daarom is ook dit jaar is ‘de bedrijfsvoering op orde’ een prioriteit in ons toezicht. Dit draagt bij aan een toekomstbestendige sector.
Invullen van de MMAB
Bereid u voor op de vragenlijst in vier stappen.
- De vragenlijst staat onder 'rapportageverplichtingen' in het AFM Portaal. U kunt wel alvast een pdf-versie van de complete vragenlijst (pdf, 490 kB) bekijken. Deze pdf-versie bevat meer vragen dan de digitale versie. Vragen die namelijk niet voor uw onderneming van toepassing zijn, worden niet getoond in de digitale versie in het AFM Portaal.
- Download de begrippenlijst (pdf, 430 kB) voor de betekenis van veelvoorkomende begrippen in de vragenlijst.
- Wij hebben ook een overzicht van alle veelgestelde vragen (pdf, 250 kB). De top-6 veelgestelde vragen staan hieronder.
- Heeft u een technische vraag, of krijgt u een foutmelding? Lees dan de technische handleiding (pdf, 535 kB).
Veelgestelde vragen
Hoe start ik de vragenlijst op?
Log in op het AFM Portaal met uw e-mailadres en wachtwoord. Weet u het wachtwoord niet meer? Kies dan voor 'wachtwoord vergeten'. De vragenlijst vindt u onder Rapportageverlichtingen.
In de technische handleiding (pdf, 540 kB) leest u stap-voor-stap hoe u de vragenlijst opstart.
Tot wanneer kan ik de vragenlijst invullen?
U heeft één maand de tijd om de vragenlijst in te vullen. U heeft een uitnodigingsbrief ontvangen (per post) waarin staat vanaf wanneer de vragenlijst voor u klaar staat in het AFM Portaal.
De uitnodigingsbrieven zijn in drie delen verstuurd. De eerste groep adviseurs, bemiddelaars en gevolmachtigde agenten kan vanaf 17 februari 2025 de MMAB invullen. Het is ook mogelijk dat uw vragenlijst pas één of twee weken later klaar staat in het AFM Portaal. Heeft u de uitnodigingsbrief niet paraat? Log dan in op het AFM Portaal. Ga naar 'Rapportageverplichtingen' om te zien of vragenlijst al voor u klaarstaat.
Ik krijg een foutmelding, wat moet ik doen?
Krijgt u een foutmelding? Raadpleeg dan de technische handleiding (pdf, 535 kB). Staat uw situatie er niet bij? Stuur dan een e-mail aan de AFM via ondernemersloket@afm.nl (indien mogelijk met een schermafdruk erbij).
Wat moet ik met een vraag over de validatiepagina?
Krijgt u een foutmelding bij de vraag over uw omzet? Bekijk dan of alle deelbedragen samen gelijk zijn aan uw totaalomzet. Bekijk ook onze technische handleiding over de validatiepagina.
Hoe verzend ik de vragenlijst?
Log in bij het AFM Portaal.
Is de status van de vragenlijst 'Open' of 'in behandeling'? Dan heeft u de vragenlijst nog niet ingediend. Klik op de verzendknop (papieren vliegtuigje) om de vragenlijst te verzenden.
Wilt u controleren of de vragenlijst heeft ingediend? Als de status op 'Voltooid' staat, zijn de vragen ingestuurd aan de AFM. Bekijk ook onze technische handleiding (pdf, 535 kB).
Ik ben gestopt met mijn bedrijf. Moet ik de MMAB nog invullen?
Heeft u uw vergunningplichtige activiteiten beëindigd? Trek dan uw vergunning in via het AFM Portaal.
Bij vraag 3.3 ‘Situatie onderneming’ van de MMAB kunt u aangeven dat u niet meer actief bent.
U krijgt nu een verkorte vragenlijst waarin alleen wordt gevraagd naar uw omzet over 2024. U bent namelijk nog een bijdrage doorlopend toezicht verschuldigd, over de periode in 2024 waarin uw vergunning nog van kracht was. De vragenlijst slaat alle andere vragen automatisch over.
Aandacht voor het volgende
Bij het invullen van de MMAB vragen wij uw aandacht voor de volgende punten:
- U geeft in de MMAB uw omzet op, zodat wij op basis van deze maatstaf de bijdrage in de kosten voor het doorlopend toezicht in 2025 kunnen vaststellen. Met correcte informatie over de omzet kunnen we de jaarlijkse heffing nauwkeurig berekenen. Vul daarom de precieze omzet over 2024 in van uw onderneming. Het is niet mogelijk schattingen op te geven bij de omzet uit vergunninghoudende activiteiten.
- Nadat u de vragenlijst heeft ingediend, kunt u uw antwoorden niet meer aanpassen. Dien de vragenlijst daarom pas in als u deze helemaal juist en naar uw eigen tevredenheid heeft ingevuld. Denk er ook aan om een kopie op te slaan voor uw eigen administratie.
- Als de vergunning van uw onderneming in 2025 is ingetrokken, bent u ook verplicht om de vragenlijst in te vullen. Deze situatie komt in vraag 3.3 aan bod. Afhankelijk van de situatie, krijgt u mogelijk een verkorte vragenlijst.
Doel en opzet van de vragenlijst
Met de MMAB vragen wij diverse bedrijfsspecifieke gegevens op. Deze gegevens gebruiken wij voor de volgende doeleinden:- Het verkrijgen van inzichten in (nieuwe) ontwikkelingen en risico’s in de markt. Hierdoor kan de AFM het toezicht gerichter inzetten en helpen de kwaliteit van de
financiële markt en het vertrouwen in deze markt te verbeteren. - Het beter en efficiënter doen van (risicogebaseerde) onderzoeken en het uitvoeren van (nalevings)toezicht door de AFM.
- Het vaststellen van de maatstaf voor de bijdrage in de kosten doorlopend toezicht 2024. Sinds 2020 wordt de heffing gebaseerd op de omzet uit vergunninghoudende activiteiten. Wij vinden het in kader van de heffingen belangrijk dat u de omzet zo correct mogelijk invult. Daarom is het dit jaar niet meer mogelijk om schattingen op te geven bij de omzet uit vergunninghoudende activiteiten.
De vragenlijst bevat verschillende hoofdstukken. Per hoofdstuk stellen wij vragen over een specifiek onderwerp. Op de meeste vragen kunt u maar één antwoord geven, maar soms zijn meerdere antwoorden mogelijk wat wordt aangegeven bij de vraag. Als u maar één antwoord kunt geven, kies dan het antwoord dat het meest op uw onderneming van toepassing is of het beste bij uw onderneming past. De vragen zijn opeenvolgend genummerd. Het kan voorkomen dat u bepaalde vragen niet hoeft in te vullen en bepaalde vraagnummers worden overgeslagen. Deze vragen zijn dan niet relevant voor uw onderneming.
Wat kunt u van de AFM verwachten?
De AFM doet dit verzoek op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Wij wijzen u erop dat u verplicht bent om de vragenlijst binnen de aangegeven termijn in te vullen.
De AFM gaat zorgvuldig om met uw informatie in de uitvoering van het toezicht.
- Wij verwerken de verstrekte gegevens conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
- De informatie uit de MMAB leidt tot een beeld van de sector als geheel, ontwikkelingen, risico’s en bepaalde trends. Hier publiceren wij over aan het einde van het jaar. Gegevens in deze publicatie zijn nooit herleidbaar naar uw onderneming. Daarnaast kunnen we op basis van de informatie uit de MMAB ons toezicht gerichter inzetten en daarmee helpt het de kwaliteit en het vertrouwen in deze markt te verbeteren.
- Wij vragen u om zelf te verklaren over de naleving van wet- en regelgeving. Mochten wij op een later moment hiervan overtredingen vaststellen, dan gebruikt zij de door u gegeven verklaringen niet bij het opleggen van een eventuele boete.
- Het is mogelijk dat u naar aanleiding van de antwoorden een reactie van ons ontvangt zoals een brief waarin we bepaalde normen extra toelichten (dit noemen we een norminformerende brief). Wij leggen op deze manier uit hoe u de wet- en regelgeving (nog) beter kunt naleven.
- Als u de vragenlijst niet of niet op tijd indient, kunnen we een maatregel opleggen, zoals een waarschuwingsbrief.