Go to content
""
Artikel 10/09/24

Extra aandacht voor communicatiefouten door matige datakwaliteit

Pensioenfondsen die invaren doorlopen het ‘normenkader datakwaliteit’. Ze ontdekken zo fouten in de administratie die ze repareren. Een gevolg is vaak dat pensioenuitvoerders fouten in hun deelnemerscommunicatie moeten herstellen. We sturen de pensioensector daarom dit najaar een brief waarin we beschrijven wat we verwachten op het gebied van deelnemerscommunicatie en hoe we zullen omgaan met signalen. 

Tachtig procent van de signalen die wij dit jaar ontvingen (van bijvoorbeeld pensioenuitvoerders, maar ook van deelnemers) hebben betrekking op fouten in deelnemerscommunicatie die voortkomen uit (overgangen) van de pensioenadministratie. Die signalen variëren van verkeerd gecommuniceerde bedragen tot pensioenkeuzes die deelnemers ten onrechte niet kregen aangeboden. Communicatiefouten door gebrekkige datakwaliteit en door fouten in de vertaalslag van data naar informatieverstrekking hebben al jaren onze aandacht. In 2022 publiceerden we daarover een rapport met een sectorbericht.

Sectorbrief datakwaliteit tijdens de transitie

Wij juichen het toe dat de pensioensector in aanloop naar de transitie actief aan de slag gaat met het opschonen van data en de pensioenadministratie kritisch tegen het licht houdt. We willen de pensioensector handvatten meegeven voor de communicatie aan deelnemers over ontdekte fouten in de informatieverstrekking en voor mogelijke correcties. Daarom zullen we hierover binnenkort een sectorbrief sturen aan de pensioensector.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.