Go to content
""
Artikel 19/03/24

Platform pensioentransitie: 5 uitgangspunten ter voorkoming onrealistische verwachtingen

Tijdens het laatste Platform pensioentransitie op 7 maart bespraken DNB en de AFM met vertegenwoordigers uit de pensioensector aandachtspunten en dilemma’s in de pensioentransitie. Daar hebben wij 5 uitgangspunten benoemd waaraan transitiecommunicatie moet voldoen om onrealistische verwachtingen door hoge scenariobedragen bij deelnemers te voorkomen.

Evenwichtige en effectieve invulling van de solidariteitsreserve was het bespreekpunt dat door de brancheorganisaties was ingebracht voor dit Platform. Verder is een terugblik gegeven op 4 eerdere bespreekpunten: de collectieve uitkeringsfase in de solidaire premieregeling, arbeidsongeschikten in gesloten fondsen die kiezen voor een buy-out, transitie van DC naar DC en de vertaling van risicopreferenties naar risicohouding. Lees in het verslag  wat daarover – en over andere onderwerpen – besproken is tijdens het vierde Platform pensioentransitie op 7 maart.

Reflectie op ervaringen transitieproces

Alle partijen bespraken ook hun ervaringen met het transitieproces tot nog toe. Wij hebben een inkijkje gegeven in onze beoordeling van de communicatieplannen voor de transitie in onze derde beoordelingsronde vanaf 14 januari. Bij veel plannen hadden we nog vragen. Schriftelijk en mondeling hebben we die aan de desbetreffende pensioenfondsen teruggegeven. Gemene deler van onze feedback: zorg dat het plan en de boodschappen aan de deelnemer voldoende concreet zijn. Ook moeten de boodschappen aansluiten op de gemaakte keuzes in het implementatieplan en willen we de onderbouwing zien voor boodschappen aan specifieke doelgroepen. Zorg dus dat je alle relevante doelgroepen in je deelnemerspopulatie onderscheidt en dat de boodschappen op hen aansluiten. Wat de AFM precies verwacht staat ook in de Leidraad communicatieplannen. In het vorige Transitiebulletin stond een uitgebreidere toelichting op wat we zagen.

Op de pagina Veelgestelde vragen en antwoorden staat een aantal veelgestelde vragen met antwoorden over de Leidraad communicatieplan en de inhoud van het communicatieplan zelf.

Zorgen over scenariobedragen

Tijdens het derde Platform in december 2023 had de AFM zorgen geuit over mogelijk onrealistische verwachtingen bij deelnemers bij ontvangst van de transitiecommunicatie. 'Goedweer'-scenariobedragen kunnen in het nieuwe stelsel (fors) hoger uitpakken dan in het oude stelsel. Vooral voor jonge deelnemers kan sprake zijn van een verbetering van honderden procenten.

Tijdens sessies op 1 februari en 5 maart jl. hebben we met een aantal stakeholders gesproken over mogelijke oplossingen, zoals gelaagd communiceren en een duidelijke toelichting. Aan de sector hebben we 5 uitgangspunten meegegeven waaraan transitiecommunicatie in ieder geval moet voldoen om bij de vergelijking van stelsels onrealistische verwachtingen te voorkomen. Ook tijdens het Platform hebben we dit besproken. De details hierover kun je terugvinden in het verslag van het Platform.

Kom met ideeën

Op 25 juni vindt het volgende Platform pensioentransitie plaats. Zie je als pensioenuitvoerder aandachtspunten of dilemma’s rondom bijvoorbeeld het opstellen van de opdrachtbevestiging of het onderbouwen van de evenwichtigheid van informatieverstrekking rondom de transitie? Deel dit dan met de Pensioenfederatie of het Verbond van Verzekeraars. Zij bepalen in overleg met hun leden de onderwerpen en geven die door aan ons. Het Platform pensioentransitie komt een aantal keer per jaar bij elkaar en bestaat naast de AFM en DNB uit de Pensioenfederatie, het Verbond van Verzekeraars en 6 pensioenuitvoerders.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.