Go to content
""
Nieuws 23/09/24

AFM doet aanbevelingen voor monitoring van uitbestedingen in de asset management sector

Beleggingsondernemingen en beheerders besteden steeds meer werkzaamheden uit. Uitbesteding kan bijdragen aan de efficiëntie en kwaliteit van de bedrijfsvoering, maar brengt tevens risico’s met zich mee. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onderzoek gedaan naar de monitoring van uitbestedingen in de asset management sector en deelt de bevindingen nu in een rapport. Het rapport geeft ook aanbevelingen om doorlopend uitbestedingsrisico’s te beheersen.

Doorlopende beheersing uitbestedingsrisico’s onvoldoende


De AFM constateert dat ondernemingen weliswaar hun uitbestedingen monitoren, maar dat zij op onderdelen regelmatig uitgangspunten gebruiken die leiden tot onvoldoende beheersing van risico’s. Zo hebben ondernemingen soms geen consistent proces om te bepalen wat wel en niet kwalificeert als uitbesteding. Bij de inrichting van uitbestedingen denken ondernemingen vaak nog te beperkt na over maatregelen en afspraken die voorsorteren op de monitoring later en ontbreekt soms een consistente en uitlegbare aanpak op grond van risico’s. Daarnaast zijn er specifieke situaties waar de AFM aandacht voor vraagt, zoals uitbesteding binnen de groep en uitbesteding van ICT.

Aanbevelingen voor ondernemingen

Op grond van de bevindingen uit het onderzoek heeft de AFM twintig aanbevelingen opgesteld voor ondernemingen. Zo adviseert de AFM onder andere om schriftelijk beleid op te stellen waarin duidelijk wordt vastgesteld wanneer sprake is van uitbesteding, een integraal overzicht bij te houden van uitbestedingsrelaties en een heldere procedure bij incidenten op te stellen.

De AFM heeft handvatten opgesteld voor de beheersing van de uitbestedingsrisico’s en verwacht dat ondernemingen de aanbevelingen in dit rapport meenemen bij de doorlopende beheersing van hun uitbesteding. Hoewel het onderzoek is gehouden onder ondernemingen in de asset management sector, zijn de aanbevelingen breder relevant. De aanbevelingen kunnen ook door andere beleggingsondernemingen zoals handelaren voor eigen rekening en handelsplatformen worden gebruikt om hun proces rondom uitbestedingen te evalueren.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.