Go to content
""
Nieuws 31/10/24

Belangrijke aandachtspunten voor de verslaggeving over 2024

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vraagt beursgenoteerde ondernemingen bij het opstellen van hun verslaggeving over 2024 om extra aandacht te besteden aan de recente toezichtprioriteiten van ESMA en duurzaamheid. Deze punten zijn ook relevant voor auditcommissies die toezicht houden op het rapportageproces en accountantsorganisaties die de verslaggeving controleren.

In het kort

  • Geef aandacht aan de ESMA toezichtprioriteiten in verslaggeving over 2024
  • Vanaf 2024 nieuwe eisen duurzaamheidsverslaggeving voor grote beursgenoteerde ondernemingen
  • Communiceer transparant over dubbele materialiteit en klimaatdoelen
  • Let ook op financiële onderwerpen, zoals IFRS 17

 

Geef aandacht aan de ESMA toezichtprioriteiten in verslaggeving over 2024

ESMA publiceerde op 24 oktober haar toezichtprioriteiten voor de verslaggeving over 2024. De AFM let komend jaar extra op deze punten. Samenvattend gaat het om:

1. Duurzaamheid: materialiteitsoverwegingen, reikwijdte & structuur en artikel 8 Taxonomieverordening toelichtingen.
2. Financiële verslaggeving: liquiditeitsoverwegingen (inclusief nieuwe regelgeving over leveranciersfinancieringsregelingen en convenanten) en waarderingsgrondslagen, oordelen & belangrijke schattingen.
3. De juiste toepassing van het European Single Electronic Format.

Tevens is connectiviteit tussen informatie in verschillende onderdelen van de verslaggeving cruciaal.

Vanaf 2024 nieuwe eisen duurzaamheidsverslaggeving voor grote beursgenoteerde ondernemingen

De implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) markeert een nieuwe fase in duurzaamheidsverslaggeving. Om de uitvoering hiervan te ondersteunen, bespreekt ESMA in Off to a good start aandachtsgebieden en implementatierichtlijnen van de Europese Commissie en EFRAG.

Communiceer transparant over dubbele materialiteit en klimaatdoelen

De dubbelematerialiteitsanalyse is de hoeksteen voor goede duurzaamheidsverslaggeving. Ook is het belangrijk dat ondernemingen inzicht geven in hoe ze net-zero in 2050 gaan bereiken. De AFM verwacht begrijpelijke en transparante communicatie over deze onderwerpen. Benoem daarbij ook de onderkende onzekerheden en uitdagingen. Tien navigatiepunten voor goede toepassing CSRD en transparante net-zero doelstellingen vragen om lef laten zien dat het kan!

Let ook op financiële onderwerpen, zoals IFRS 17

In Market Watch 11 dringt de AFM aan op naleving van de ESMA-richtlijnen voor APM’s in publicaties, waaronder het bestuursverslag. Verzekeringsmaatschappijen vinden praktijkvoorbeelden en aanbevelingen voor de toepassing van IFRS 17 in een recent ESMA-rapport ‘From black box to open book’. In haar public statement Clearing the smog roept ESMA op tot meer transparantie over de verwerking van koolstofemissierechten.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.