Go to content
News 24/10/24

Toekomstbestendige FD-sector vraagt om verantwoorde groei

Jaarlijks publiceert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) data die inzicht geven in de sector van financieel dienstverleners (FD’ers). In Sector in beeld Financieel dienstverleners 2024 vragen wij vooral aandacht voor zaken die noodzakelijk zijn voor toekomstbestendige groei van een onderneming. De AFM verwacht dat de onderneming het belang van de klant voldoende borgt en dat de inrichting van de compliancefunctie passend blijft.

In het kort

  • Ook bij groei staat het klantbelang centraal
  • Inrichting van compliancefunctie en Wwft-beleid moet op orde zijn

Sector in beeld Financieel dienstverleners 2024 geeft een beeld van ontwikkelingen in de sector in de afgelopen jaren. Met de informatie bij ‘Marktcijfers’ kunt u als financieel dienstverlener uw eigen situatie vergelijken met die van andere ondernemingen die dezelfde financiële diensten en producten leveren.

Ook bij groei staat het klantbelang centraal


De data in Sector in beeld komen uit ons toezichtinstrument de ‘MarktMonitor Adviseurs en Bemiddelaars’ (MMAB). Daarbij nemen wij ontwikkelingen mee uit de kantoorbezoeken bij adviseurs en bemiddelaars die wij ook in 2024 in het hele land deden. Dit jaar was vooral de groei van ondernemingen door overname van portefeuilles of andere kantoren onderwerp van gesprek. Deze groei biedt kansen voor ondernemers en klanten, maar kan ook risico’s hebben voor de bedrijfsvoering en het klantbelang.

Bij groei door overnames is het onder meer belangrijk om te bepalen of de over te nemen partij bij de eigen bedrijfsvoering past. Deze bedrijfsvoering dient vanzelfsprekend op orde te zijn. Daarbij moet een toekomstbestendige FD’er altijd het klantbelang centraal stellen, door een visie te hebben op de gewenste doelgroep en hier de dienstverlening en het productenaanbod op af te stemmen.

Inrichting van compliancefunctie en Wwft-beleid moet op orde zijn

Wij besteedden al eerder aandacht aan het belang van beheerste en integere bedrijfsvoering van FD’ers. Hierbij is de inrichting van een compliancefunctie van groot belang. In de praktijk zien wij echter dat ondernemingen verschillende volwassenheidsniveaus hebben. Vooral bij kleinere ondernemingen is niet altijd vastgelegd op welke wijze de compliancefunctie is ingericht en wordt uitgevoerd. Voor zowel grote(re) als kleine(re) ondernemingen geldt dat dit op orde moet zijn. De compliancefunctie moet in staat zijn om risico’s te signaleren en de directie is verantwoordelijk om hierop actie te ondernemen.

FD’ers dienen ook te beschikken over Wwft-beleid om de risico’s op witwassen en financieren van terrorisme te beperken en effectief te beheersen. FD’ers hebben een belangrijke rol want zij staan rechtstreeks in contact met hun klanten en zijn de ogen en oren van de levensverzekeraar. Wij constateren dat er verbetering van de beheersmaatregelen nodig is.

Vragen of meer informatie?

U kunt contact opnemen met het Ondernemersloket door een e-mail te sturen naar ondernemersloket@afm.nl of via het contactformulier. Ook kunt u ons telefonisch bereiken op maandag, woensdag en donderdag 10.00 uur tot 13.00 uur op telefoonnummer 08 00 68 00 68 0 (gratis).


Contact for this article

AFM

Would you like to receive the latest news from AFM?

Subscribe to our newsletter, we will keep you up-to-date.