Let extra goed op bij aanbieders van flitskrediet (minileningen)
Een flitskrediet (ook wel minilening genoemd) is een lening met een korte looptijd en relatief lage leensom (vaak enkele tientallen tot honderden euro’s). Aanbieders van minileningen vallen ook onder ons toezicht en hebben een AFM-vergunning nodig, of zij hebben een vergelijkbare vergunning in een ander EU-land.
Nederlandse kredietaanbieders
Een Nederlandse kredietaanbieder mag slechts een maximaal percentage per jaar aan kosten in rekening brengen voor een krediet (de maximale kredietvergoeding). De hoogte hiervan wordt wettelijk bepaald door de Rijksoverheid.
Voor Nederlandse (flits)kredietaanbieders vallen vrijwel alle kosten onder de maximale kredietvergoeding: rente, kosten voor het niet op tijd terugbetalen van de lening maar ook bijvoorbeeld kosten voor een (verplichte) garantstelling.
Meer informatie over de maximale kredietvergoeding is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Buitenlandse aanbieders
Er zijn flitskredietaanbieders die niet onder de vergunningplicht vallen van de AFM en die wel online flitskredieten aanbieden aan de Nederlandse consument. Deze aanbieders werken vanuit andere landen binnen de Europese Unie.
Dat de naam of website van een (flits)kredietaanbieder in de Nederlandse taal is, betekent nog niet dat de kredietaanbieder ook uit Nederland komt. Een (flits)kredietaanbieder met een Nederlandse naam en website kan nog altijd gevestigd zijn in een ander land en in dat geval is de (flits)kredietaanbieder niet gehouden aan de maximale kredietvergoeding als ze geld lenen aan Nederlandse consumenten. Je kunt als consument dus voor hogere kosten komen te staan.
Een (flits)krediet afsluiten?
Ben je van plan om een (flits)krediet af te sluiten?
- Check dan eerst waar de aanbieder gevestigd is en of deze beschikt over een vergunning van de AFM.
- Is de aanbieder niet in Nederland gevestigd en beschikt deze niet over een vergunning van de AFM bedenk dan goed of je met deze partij in zee wil gaan. Er kunnen immers mogelijk hogere kosten in rekening worden gebracht.
- Besluit je toch met een buitenlandse online aanbieder in zee te gaan verdiep je dan eerst heel goed in de voorwaarden: welke verplichtingen gelden er voor de consument, welke kosten zijn er verbonden aan het krediet en welke kosten kunnen in rekening worden gebracht in het geval van niet-nakoming?
- melding maken bij ons. Gebruik het contactformulier of bel het Meldpunt Financiële Markten
- eventueel juridisch advies inwinnen bij bijvoorbeeld het Juridisch Loket (gratis) of contact opnemen met de rechtsbijstandsverzekeraar.