Kredietverstrekking
Waar moet u op letten bij het verstrekken van krediet aan de consument? Wat rekent u wel of niet mee? Wat is het maximaal te verstrekken bedrag?
Rekenmodel maximale kredietverstrekking
Om het maximaal te verstrekken kredietbedrag te berekenen heeft de AFM een rekenmodel ‘Model maximale kredietverstrekking’ gemaakt. Voor de kredietwaardigheidstoets wordt een aanname gebruikt ten aanzien van de vaste lasten van de aanvrager. De vaste lasten kunnen worden onderscheiden in een vaste component en een inkomensafhankelijke component.
Veelgestelde vragen
Een persoon vraagt tegelijkertijd een hypothecaire lening aan én een persoonlijke lening. Hoe moet u dat berekenen?
Als een en dezelfde persoon tegelijkertijd een aanvraag doet voor én een consumptief krediet én voor een hypothecaire lening, moet de kredietvertrekker bepalen of er sprake is van verantwoorde kredietverlening. De AFM adviseert eerst de ene lening te berekenen en vervolgens de financieringslast van deze lening mee te nemen bij de berekening van de tweede lening. Het maakt niet uit of de consumptieve of hypothecaire lening als eerste wordt berekend In het AFM kredietmodel mogen altijd alleen de werkelijke kosten worden meegenomen, zodat er een goede berekening gemaakt kan worden van het bedrag dat maximaal geleend kan worden.
Hoe moet een cash covered creditcard verstrekt worden?
Geblokkeerde bedrag moet net zo hoog zijn als kredietlimiet
Moeten alle cijfers in het model ‘berekening maximale krediet BES’ worden onderbouwd?
Ja, alle cijfers die in het model ter berekening van het maximale krediet worden ingevuld dienen zo veel mogelijk met bewijsstukken worden onderbouwd. De cliënt moet aantonen wat zijn inkomen en woonlasten zijn. Dit kan bijvoorbeeld door bankafschriften, huurcontract, afschrift van de hypotheek, salarisafrekening of werkgeversverklaring.
Wat moet in het ' maximaal te verstrekken kredietbedrag' ingevuld worden bij lopende financieringslasten per maand
- De rente en aflossing die maandelijks door de consument moet worden betaald voor lopende consumptieve kredieten.
- De premie van een opbouwproduct. Met een opbouwproduct bedoelt de AFM een levensverzekering waarbij een consument een vermogen opbouwt om de lening aan het einde van de looptijd (gedeeltelijk) af te kunnen lossen.
- De premie van een overlijdensrisico- of levensverzekering, als deze verzekering verplicht wordt gesteld voor het aangaan van het hypothecaire- of consumptief krediet.