Go to content
Artikel 10/09/24

Zorg dat eerste transitieoverzicht persoonlijk en tijdig is

Uiterlijk 30 november moeten pensioenuitvoerders die op 1 januari overgaan naar het nieuwe stelsel, het eerste transitieoverzicht verstrekt hebben. Daarin informeren ze deelnemers over wat de transitie voor hen persoonlijk betekent. Die persoonlijke toelichting schiet in de eerste concept-transitieoverzichten die de AFM heeft gezien, vaak nog tekort. 

In juli hebben wij concept-transitieoverzichten opgevraagd van pensioenuitvoerders die op 1 januari 2025 over willen gaan naar het nieuwe stelsel. Ons onderzoek hiernaar loopt nog, maar de eerste conclusie is dat de meeste pensioenuitvoerders die per 1 januari 2025 invaren, nog stappen moeten zetten. De tijd dringt: de uiterste datum voor de verstrekking aan hun deelnemers is 30 november 2024.

Veel werk

Op het eerste transitieoverzicht (na de transitie ontvangen deelnemers een tweede, definitief overzicht) staat onder meer een prognose van het persoonlijk pensioenkapitaal en de pensioenuitkering in drie scenariobedragen. Bij het verstrekken van de transitieoverzichten komt veel kijken, zoals het berekenen voor iedere deelnemer van de 3 scenario’s en het persoonlijk pensioenkapitaal, het zorgen voor begrijpelijke toelichtingen en het analyseren welke subgroepen aanvullende toelichting nodig hebben.

Onderscheid doelgroepen 

We zien dat pensioenuitvoerders in de transitieoverzichten nauwelijks gebruikmaken van doelgroepsegmentatie: alle deelnemers ontvangen in grote lijnen dezelfde toelichting. Maar persoonlijk informeren betekent in ieder geval dat je deelnemers ver weg van hun pensioendatum, een andere toelichting stuurt dan bijna-gepensioneerden. Concreet voorbeeld: een deelnemer van 25 heeft recht op andere toelichting op de scenariobedragen dan een deelnemer van 66. Zo hebben pensioenuitvoerders het doorgaans ook beschreven in hun communicatieplannen, waarin ze verschillende leeftijdsgroepen onderscheiden. De vertaalslag van het communicatieplan naar de daadwerkelijke transitieoverzichten ontbreekt dus nog.

Servicedocument Pensioenfederatie

Het gebruik van het Servicedocument Transitiecommunicatie van de Pensioenfederatie juichen wij toe. Maar dit is geen ‘invuloefening’. Het is jouw verantwoordelijkheid als pensioenuitvoerder dat het transitieoverzicht past bij jouw specifieke deelnemers. Dat specifieke zit onder meer in de toelichtingen, maar mogelijk ook in een andere volgorde van de informatie. Misschien wil je bij jongeren wel starten met het kapitaal, en bij bijna gepensioneerden juist met de verwachte uitkeringshoogte. Begin daarom zo snel mogelijk met het opstellen van het transitieoverzicht, en toets de duidelijkheid ervan. 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.