Go to content
""
Nieuws 09/09/24

Registratie Designated Publishing Entity voor beleggingsondernemingen geopend

Beleggingsondernemingen kunnen zich vanaf 9 september 2024 bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) registreren als een Designated Publishing Entity (DPE). De nieuwe status van DPE komt voort uit de herziening van de Markets in Financial Instruments Regulation (MIFIR). Wanneer twee partijen buiten de beurs om met elkaar handelen, dient één van de partijen deze transactie openbaar te maken via een Approved Publication Arrangement (APA). De beleggingsonderneming die beschikt over een DPE-registratie is verantwoordelijk voor openbaarmaking van de transactie.

 

DPE-registratie vervangt deels de SI-registratie

Voor beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling (SI) gold al de verplichting om transacties openbaar te maken via een Approved Publication Arrangement (APA). Veel beleggingsondernemingen die niet systematisch voor eigen rekening handelden, kozen er vrijwillig voor zich te registreren als SI om de transacties voor hun cliënten openbaar te kunnen maken. Omdat zij hiermee aan onevenredige vereisten moesten voldoen, is de nieuwe status van Designated Publishing Entity gecreëerd. Met een DPE-registratie kan een beleggingsonderneming de verantwoordelijkheid op zich nemen om transacties te publiceren via een APA, zonder te kiezen voor de status van SI.

Registratie bij AFM voor opname in register ESMA

Beleggingsondernemingen die beschikken over een vergunning van de AFM, kunnen zich registreren als DPE bij de AFM. De AFM zal de registratie vervolgens doorsturen naar de Europese toezichthouder ESMA. ESMA zal de registratie opnemen in haar DPE-register. Dit register wordt online gepubliceerd en zal naar verwachting vanaf 29 september 2024 beschikbaar zijn via de website van ESMA.

Overgang naar nieuw regime

De nieuwe status van DPE is onderdeel van de herziening van de Markets in Financial Instruments Regulation (MIFIR). Deze herziening richtte zich onder andere op wijzigingen die transparantie en de beschikbaarheid van marktgegevens bevorderen.

De overgang naar het DPE-regime verloopt in twee stappen. De eerste stap is de publicatie van het DPE-register op de ESMA-website vanaf 29 september 2024. De tweede stap is het volledig operationeel worden van het DPE-regime voor transparantie na de handel op 3 februari 2025. Vanaf deze datum moeten geregistreerde DPE's die betrokken zijn bij een transactie, de transactie openbaar maken via een ‘Approved Publication Arrangement’ (APA). Overigens blijft ook na deze datum het SI regime bestaan, maar wel in gewijzigde vorm.

 

Meer informatie

Registratiepagina DPE

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.