Go to content
Beeldje van Vrouwe justitia
Nieuws 16/09/24

AFM volledig in gelijk gesteld in tuchtzaak over controle jaarrekening accountantsorganisatie Accon

De klacht die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) indiende tegen een accountant van Mazars is geheel gegrond verklaard door de Accountantskamer. De controleverklaring bij de jaarrekening 2020 van Accon was onvoldoende door hem onderbouwd. De AFM is het onderzoek gestart naar aanleiding van signalen over mogelijke verslaggevingsfraude bij Accon. 

In het kort

  • AFM onderzocht wettelijke controle van de jaarrekening 2020 van accountantsorganisatie Accon 
  • Accountantskamer verklaart de tuchtklacht geheel gegrond
  • Eén maand doorhaling als tuchtmaatregel
  • Doel tuchtrecht is om accountantsberoep op niveau te houden en om van te leren

AFM onderzocht wettelijke controle van de jaarrekening 2020 van accountantsorganisatie Accon

De klacht van de AFM spitste zich toe op de controle van de ‘onderhanden diensten’ in de jaarrekening 2020 van Accon. De accountant is onvoldoende professioneel-kritisch geweest en is tekortgeschoten bij het verkrijgen van voldoende en geschikte controle-informatie over de nog te factureren diensten en de netto-omzet. De controle van deze materiële onderdelen is met onvoldoende diepgang uitgevoerd; er is bijvoorbeeld onvoldoende doorgevraagd bij tegenstrijdige controle informatie. Ook is er onvoldoende vastgesteld of de informatie (van management) wel voldoende betrouwbaar was. Hierdoor is een controleverklaring in het maatschappelijk verkeer gebracht waarop gebruikers niet gerechtvaardigd konden vertrouwen.

Accountantskamer verklaart tuchtklacht AFM op alle onderdelen gegrond

De klacht is geheel gegrond verklaard door de Accountantskamer. Er is gehandeld in strijd met de fundamentele beginselen van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid, aldus de Accountantskamer.


Eén maand doorhaling als tuchtmaatregel

De Accountantskamer legt de accountant een tuchtmaatregel op in de vorm van doorhaling voor de duur van één maand. Hierbij heeft de Accountantskamer ook oog voor de (proces)houding van de accountant. Hij heeft meegewerkt aan het onderzoek van de AFM en heeft zich toetsbaar opgesteld. De Accountantskamer weegt ook mee dat aan betrokkene door de accountantsorganisatie waaraan hij was verbonden een financiële sanctie is opgelegd en dat hij de organisatie heeft moeten verlaten.


Doel tuchtrecht is om accountantsberoep op niveau te houden en van te leren

Het tuchtrecht is bedoeld om de kwaliteit van de uitoefening van het accountantsberoep op niveau te houden. Ook kan van de uitspraak worden geleerd. Een tuchtprocedure heeft als doel om bij te dragen aan het vertrouwen van het publiek in die beroepsuitoefening. Gebruikers van de jaarrekening moeten kunnen vertrouwen op de informatie in de jaarrekening en de afgegeven controleverklaring.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.