Go to content
""
Artikel 30/05/24

Wtp-uitvraag: piek opdrachtbevestiging eind 2024

Ruim de helft van de pensioenfondsen verwacht dit jaar nog de opdrachtbevestiging af te ronden. Dat is een van de bevindingen uit de recente Wtp-monitoringuitvraag die we samen met DNB hebben uitgevoerd.

In april is de vijfde Wtp-monitoringvragenlijst van DNB en de AFM uitgezet onder pensioenfondsen. De antwoorden zijn inmiddels binnen. Ze geven ons inzicht in de voorbereidingen die pensioenfondsen treffen voor de transitie. Zo kunnen wij als toezichthouders trends en risico’s beter monitoren. Een aantal fondsen heeft het invaarbesluit al ingediend. Zij worden niet meer meegenomen in de Wtp-uitvraag.




Piek opdrachtbevestiging eind 2024

De meerderheid van de pensioenfondsen heeft aangegeven eind 2024 zijn opdrachtbevestiging te hebben afgerond. Op dit moment heeft ruim een handvol pensioenfondsen dat gedaan. Tot de zomer volgt nog een vergelijkbaar aantal. Daarna loopt het snel op. De piek volgt in het laatste kwartaal van 2024. De opdrachtbevestiging is een nieuwe norm in de Pensioenwet. Ze vormt het sluitstuk van het opdrachtaanvaardingsproces, dat al langer bestaat. Zowel de AFM en DNB beoordelen onderdelen van de opdrachtbevestiging. De AFM doet momenteel onderzoek naar opdrachtbevestigingen en publiceert rond de zomer de resultaten.

Toezichthouder Duncan Keijzer legt in deze SPO-microlearning uit waaraan de opdrachtbevestiging onder andere moet voldoen

Alsjeblieft accepteer voorkeurscookies om deze video te bekijken.

Driekwart nog niet in staat scenariobedragen te berekenen

Een andere uitkomst uit de Wtp-uitvraag is dat driekwart van de pensioenfondsen nog niet in staat is voor hun deelnemers de drie scenariobedragen in het nieuwe stelsel te berekenen. Deze bedragen krijgen deelnemers straks te zien op het transitieoverzicht vóór en het transitieoverzicht ná de transitie. Daarmee weten ze wat ze kunnen verwachten als ze met pensioen gaan en kunnen ze beide stelsels vergelijken. De meeste pensioenfondsen verwachten de scenariobedragen pas in 2025 te kunnen berekenen.

Risicopreferentieonderzoek: 88%

Verder interessant om te weten: 88% van de pensioenfondsen heeft het risicopreferentieonderzoek (RPO) inmiddels uitgevoerd. De rest van de uitvoerders verwacht dit uiterlijk eind 2024 te doen.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.