Go to content
""
Artikel 30/05/24

Informeer deelnemers binnen week over je overbruggingsplan

Informeer deelnemers uiterlijk een week na het indienen van je overbruggingsplan bij De Nederlandsche Bank (DNB). Benoem niet alleen de voordelen, maar wees ook duidelijk over de mogelijke risico’s. 

Pensioenfondsen die gebruik willen maken van de tijdelijke regels van het transitie-ftk moeten voor 1 juli 2024 een overbruggingsplan indienen bij DNB. De tijdelijke regels van het transitie-ftk maken het tijdens de transitieperiode mogelijk om eerder te indexeren en om kortingen uit te stellen of te voorkomen. Wij doen momenteel onderzoek naar deelnemerscommunicatie door pensioenfondsen die vorig jaar een overbruggingsplan hebben ingediend. Het rapport daarvoor zal na de zomer worden gepubliceerd. Hieronder alvast de belangrijkste aanbevelingen voor fondsen die voor 1 juli dit jaar hun overbruggingsplan willen indienen. Meer informatie over de aanbevelingen vind je op onze website.

Informeer deelnemers binnen een week

Informeer je deelnemers het liefst direct nadat je het overbruggingsplan hebt ingediend bij DNB, zoals we ook al vorig jaar meldden. En als dat niet lukt, dan in ieder geval binnen een week na indiening. Deelnemers kunnen zich dan een mening vormen over het overbruggingsplan, er vragen over stellen of eventueel een zienswijze indienen bij DNB. Uit het onderzoek blijkt dat sommige pensioenfondsen hun deelnemers na enkele maanden informeerden. Dat is te laat.

Geef een toelichting op de tijdelijke regels

Licht de tijdelijke regels van het transitie-ftk op een begrijpelijke manier toe in je communicatie aan deelnemers. Wanneer mag je nu indexeren, welke kortingen mag je uitstellen en hoe verhouden deze tijdelijke regels zich tot het nieuwe pensioenstelsel? Indien je dergelijke complexe financiële besluiten kunt nemen als pensioenfonds, verwachten wij ook dat je deze op een begrijpelijke manier kunt toelichten. Niet alle pensioenfondsen lichtten dit vorig jaar toe. Hierdoor bleef het indexatie- en kortingsbeleid tijdens de transitie onduidelijk voor deelnemers, net als de risico’s die hierdoor toenamen.

Benoem in elke laag de kansen en risico’s

Zorg dat zowel de kansen als de mogelijke risico’s op evenwichtige wijze terugkomen in je communicatie. Geef ook aan waarom je ondanks de risico’s toch kiest voor het transitie-ftk. Die risico’s zijn bijvoorbeeld: minder vermogen bij invaren en mogelijke herverdelingseffecten. Vorig jaar benoemden pensioenfondsen die risico’s uitsluitend in een diepere communicatielaag. Communiceer in elke laag consistent over de kansen én over de risico’s.

Onderzoek en rapport

Wij ronden momenteel ons onderzoek af. In dit onderzoek hebben wij ook gekeken naar het interne besluitvormingsproces over het overbruggingsplan. Heeft het pensioenfonds op tijd nagedacht over de gevolgen van het transitie-ftk voor communicatie en uitlegbaarheid? In de zomer publiceren wij ons rapport met daarin onze bevindingen en aanbevelingen.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.