Go to content
Artikel 30/05/24

Gelijke aanpassingen met spreiding: denk aan de risico's voor de deelnemer

Kies je als pensioenuitvoerder voor ‘gelijke aanpassingen’ in combinatie met spreiden, informeer je deelnemers dan over de gevolgen. Dit heeft ook impact op je keuzebegeleiding en je opdrachtbevestiging.

De AFM heeft via een consultatiereactie gereageerd op de wijziging van het Besluit uitvoering Pensioenwet, die het mogelijk maakt om in de solidaire premieregeling mee- en tegenvallers in de uitkeringsfase te spreiden en tegelijkertijd de uitkering voor alle gepensioneerden procentueel gelijk aan te passen.

Wettelijke informatieverplichtingen

De keuze van een pensioenuitvoerder voor gelijke aanpassingen met spreiden heeft gevolgen voor (bijna-)pensioengerechtigden. Het heeft bijvoorbeeld direct invloed op de hoogte van hun startuitkering en het uitkeringsverloop. Daarom vindt de AFM het belangrijk dat er in de wetgeving enkele informatieverplichtingen zijn opgenomen voor pensioenuitvoerders. Zo moet je als pensioenuitvoerder onder meer zorgen dat je je (bijna-)pensioengerechtigden op persoonlijke en concrete wijze informeert over wat dit betekent. Haak daarbij in op hun concrete situatie: moeten er bijvoorbeeld nog bepaalde schokken verwerkt worden in de pensioenuitkering, maak dat dan expliciet. Informatie moet sowieso evenwichtig, correct, tijdig en duidelijk zijn.

Gevolgen voor keuzebegeleiding en opdrachtbevestiging

Daarnaast heeft de combinatie van gelijke aanpassingen met spreiden gevolgen voor de inrichting van de keuzebegeleiding. Keuzes voor pensioengerechtigden moet je in samenhang tonen met de effecten van gelijke aanpassingen. Het samenspel van bijvoorbeeld nog te verwerken financiële mee- of tegenvallers, de solidariteitsreserve en de individuele keuze, moet je duidelijk maken in de keuzebegeleiding. Ook in de opdrachtbevestiging is het van belang aandacht te besteden aan de (vormgeving van de) gelijke aanpassingen.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.