Go to content
""
Artikel 12/12/24

Bedrag ineens: adequate keuzebegeleiding is essentieel

Als de Eerste Kamer ermee instemt, moeten pensioenuitvoerders deelnemers de mogelijkheid gaan bieden om bij pensionering eenmalig een bedrag van maximaal 10 procent van hun pensioen op te nemen. Het opnemen van het ‘bedrag ineens’ kan grote financiële gevolgen hebben. Daarom is adequate keuzebegeleiding hierbij essentieel. 

Het is belangrijk dat jij als pensioenuitvoerder je tijdig voorbereidt op de komst van het ‘bedrag ineens’. Zodra de keuzemogelijkheid er is, moet jij jouw deelnemers op een adequate wijze begeleiden. Daarnaast moet je je deelnemers tijdig (minimaal 6 maanden voor pensionering) informatie verstrekken over deze keuze.

Risico’s

Minister van Hijum van Sociale Zaken & Werkgelegenheid was duidelijk tijdens het Tweede Kamerdebat over ‘bedrag ineens’ op 25 september 2024. ‘Ik vind het echt belangrijk dat we het maximale doen om de risico's bij mensen op tijd en goed in beeld te brengen.’ Het is overigens nog niet zeker of bedrag ineens er komt. De Eerste Kamer moet er namelijk nog mee instemmen.

Adequate keuzebegeleiding

Het is voor jou als pensioenuitvoerder essentieel dat je deelnemers goed begeleidt bij deze keuze om de volgende redenen:

  1. Het bedrag ineens kan grote gevolgen hebben
    De keuze voor het bedrag ineens zorgt voor een lagere pensioenuitkering. Dit effect kan versterkt worden door het combineren van keuzes. Wie straks voor bedrag ineens kiest, mag daarnaast niet kiezen voor een hoog-laaguitkering. Maar andere combinaties zijn wel mogelijk. Bedrag-ineens én eerder stoppen met werken bijvoorbeeld. Zulke combinaties kunnen leiden tot een substantiële daling van de pensioenuitkering. Het moment van opnemen van het bedrag ineens kan ook impact hebben op het belastingtarief dat van toepassing is. En het bedrag ineens kan leiden tot het verliezen van toeslagen zoals zorg- en huurtoeslag en de gemeentelijke inkomenstoeslag. Andersom kan ook: door opname van bedrag ineens bestaat de kans dat een pensioengerechtigde juist wél zorg- en huurtoeslag krijgt tijdens zijn pensioen.

  2. De deelnemer maakt uit zichzelf niet altijd een passende keuze
    De keuze om wel of geen bedrag ineens op te nemen, zeker in combinatie met alle andere keuzes rondom pensionering, is complex. Daarnaast is irrationeel gedrag ook iets om rekening mee te houden. Zo kunnen deelnemers last hebben van de zogenoemde present bias: een sterke focus op het nú, waar ze later spijt van krijgen.

Onderbouw inrichting keuzebegeleiding

Jij als pensioenuitvoerder moet er met je keuzebegeleiding voor zorgen dat deelnemers in staat worden gesteld een passende keuze te maken. Hiervoor moet je jouw deelnemers inzicht geven in de gevolgen van het bedrag ineens, ook in combinatie met andere keuzes. Wij verwachten dat je de inrichting van de keuzebegeleiding bij het bedrag ineens goed onderbouwt en vastlegt. De kennis die je hebt van je deelnemers en deelnemersgroepen neem je hierbij mee. Daarnaast geeft de wetgever kaders mee bij het aanbieden van bedrag ineens, zoals de standaardoptie (default) van 0%.

Voorkom onvrede en verlies van vertrouwen

Deelnemers zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het maken van hun keuze. Tegelijkertijd kunnen we ons voorstellen dat zij het de pensioenuitvoerder kwalijk nemen als ze bijvoorbeeld onverwacht toeslagen moeten terugbetalen in het jaar volgend op de uitkering. Dit ondermijnt het vertrouwen van de deelnemers.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.