Go to content
""
Nieuws 19/12/24

Vermogensbeheerders hebben beleid voor liquiditeitsstresstests op orde

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandse Bank (DNB) hebben onderzocht hoe grote vermogensbeheerders hun beleid rondom liquiditeitsstresstests (LTS’s) hebben ingericht. Uit het onderzoek blijkt dat de beheerders hun beleid op orde hebben en de stresstests grotendeels uitvoeren in lijn met de Europese richtsnoeren. Er zijn een paar aandachtspunten waar de richtsnoeren nog niet volledig door alle beheerders zijn geïmplementeerd.

In het kort

• Vermogensbeheerders voeren LST’s grotendeels uit in lijn met ESMA-richtsnoeren
• Op enkele punten kunnen sommige beheerders verbeteren
• Bevindingen geven beeld sector en basis voor verbetering waar nodig

Marktbrede schokken van de afgelopen jaren en de huidige economische en geopolitieke risico’s benadrukken het belang om goed voorbereid te zijn op onverwachte gebeurtenissen. Het regelmatig uitvoeren van liquiditeitsstresstests helpt hierbij en vermindert risico’s.

Vermogensbeheerders voeren LST’s grotendeels uit in lijn met ESMA-richtsnoeren

AFM en DNB hebben in de tweede helft van 2023 een informatie-uitvraag gedaan bij zes grote beheerders van beleggingsinstellingen en ICBE’s. Hierbij is gevraagd naar hun beleid voor liquiditeitsstresstests, waarbij de richtsnoeren hiervoor van de Europese toezichthouder ESMA als uitgangspunt zijn genomen. Het algemene beeld dat naar voren komt, is dat de onderzochte beheerders hun LST-beleid op orde hebben en LST’s grotendeels uitvoeren in lijn met de ESMA-richtsnoeren.

Op enkele punten kunnen sommige beheerders verbeteren

Niet alle beheerders gebruiken bijvoorbeeld zowel historische als hypothetische scenario's voor hun LST's. Als beheerders alleen historische scenario's gebruiken, hebben ze mogelijk geen goed beeld van toekomstige, zwaardere stresssituaties. Bovendien houden niet alle beheerders bij het toepassen van scenario's aan de passivakant rekening met risicofactoren zoals het type belegger en de concentratie van beleggers.

Bevindingen geven beeld sector en basis voor verbetering waar nodig

In dit rapport delen AFM en DNB delen hun bevindingen. AFM en DNB verwachten van alle beheerders dat zij de richtsnoeren van ESMA toepassen en waar nodig verbeteringen in hun LST-beleid doorvoeren.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.