Go to content
""
Nieuws 01/08/24

ESMA consulteert herziening van de ‘Markets in Financial Instruments Regulation’ (MIFIR)

Europees toezichthouder ESMA heeft drie consultatiepakketten gepubliceerd ter uitvoering van bepalingen van de herziening van de ‘Markets in Financial Instruments Regulation’ (MIFIR). De consultatiepakketten bevatten essentiële specificaties over het functioneren van de markten in financiële instrumenten en zijn relevant voor beleggingsondernemingen, vermogensbeheerders, datarapporteringsdienstverleners, inclusief de toekomstige consolidated tape aanbieders, en handelsplatformen. De eerste twee consultaties sluiten op 28 augustus 2024, de derde consultatie op 30 september en 15 oktober 2024.

Herziening van MIFIR en MIFID II

De Europese Commissie heeft in 2022 twee wetgevingsvoorstellen aangenomen met betrekking tot de herziening van de Markets in Financial Instruments Regulation (MIFIR) en van de tweede Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II). De herziening richtte zich op wijzigingen die transparantie en de beschikbaarheid van marktgegevens bevorderen, het internationale concurrentievermogen van de kapitaalmarkten in de Europese Unie verbeteren en een gelijk speelveld voor handelsplatformen waarborgen.

Publieke consultaties

Tijdens de implementatiefase van de herziening van MiFIR en MiFID II houdt ESMA publieke consultaties over een reeks technische standaarden.

De eerste consultatie loopt van 21 mei tot 28 augustus 2024 en gaat over transparantievereisten voor handelsplatformen, beleggingsondernemingen en APA's (approved publication arrangements), met betrekking tot transacties in obligaties en derivaten; de kosten die handelsplatformen, consolidated tape aanbieders (consolidated tape providers - CTP's), APA's en beleggingsondernemingen in rekening mogen brengen voor het verstrekken van handelsgegevens, zoals koop- en verkoopprijzen; en vereisten voor handelsplatformen en aangewezen publicatie-instellingen om het gebruik van referentiegegevens voor transparantiedoeleinden mogelijk te maken.

De tweede consultatie staat open van 23 mei tot 28 augustus 2024 en gaat over gegevens die handelsplatformen en APA's zullen moeten indienen bij de CTP voor obligaties, en de geconsolideerde gegevens die de CTP voor obligaties zal moeten publiceren; de methoden voor het berekenen van het bedrag dat de aandelen CTP zal moeten herverdelen onder handelsplatformen; en de criteria aan de hand waarvan kandidaat-CTP's zullen worden beoordeeld in de procedure voor de selectie van de CTP.

De derde consultatie loopt van 10 juli tot 30 september of 15 oktober 2024 en heeft betrekking op regels voor de beoordeling van de liquiditeit van aandelen en ETFs, transparantie in de handel in aandelen en ETFs en 'de volume cap'; nieuwe technische uitvoeringsnormen voor systematische internaliseerders; de CTP voor aandelen en ETFs met betrekking tot de input-/outputgegevens, om ervoor te zorgen dat de transparantievereisten en de CTP-specificaties volledig op elkaar zijn afgestemd; markeringen die moeten worden gebruikt in de transparantieverslagen na de handel met betrekking tot obligaties en derivaten, die in de vorige consultatie ontbraken; en nieuwe regels die de organisatorische vereisten van handelsplatformen specificeren, met nieuwe bepalingen over circuit breakers en met gerichte wijzigingen voor het voldoen aan het kader van de Digital Operational Resilience Act (DORA).

Meer informatie:
MiFIR Review Consultation Package (Consolidated Tape Providers and Data Reporting Service Providers)
MiFIR Review Consultation Package (non-equity trade transparency, reasonable commercial basis and reference data)
MiFIR Review Consultation Package (equity transparency, volume cap, circuit breakers, SI, the equity CTP, flags under RTS 2)

 

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.