Artikel
22/06/23
Meerderheid DC-deelnemers kiest voor een vaste uitkering
Slechts 5% van de gepensioneerden ontvangt op dit moment pensioen uit een premieregeling. De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel is dus voor vrijwel alle gepensioneerden nogal een verandering. Dat en meer blijkt uit ons Sectorbeeld Pensioenen 2023.In het Sectorbeeld Pensioenen 2023 (pdf, 3.5 MB) beschrijven wij de staat van de pensioensector en de belangrijkste kenmerken, trends en ontwikkelingen op het gebied van uitkeringsregelingen (DB) en premieregelingen (DC). De inzichten uit dit derde sectorbeeld kunnen voor pensioenuitvoerders van waarde zijn bij het maken van uitvoeringskeuzes of bij de vormgeving van nieuwe pensioenregelingen.
Beperkte ervaring met premieovereenkomsten
Uit de gegevens van eind 2021 die de uitvoerders van tweedepijlerpensioenen bij ons hebben aangeleverd, blijkt dat 1 op de 5 deelnemers pensioen opbouwt via een premieovereenkomst. 4 op de 5 deelnemers bouwen nu nog pensioen op via een uitkeringsovereenkomst.
Meerderheid DC-deelnemers kiest voor de default: een vaste uitkering
Op dit moment kiest meer dan 90% van de deelnemers met een premieovereenkomst voor een vaste uitkering. De vaste uitkering is in de meeste gevallen de standaardoptie (default) en we zien dat maar zeer weinig deelnemers afwijken van deze standaard voorsorteerkeuze. Dit is ook terug te zien in het aantal lopende uitkeringen uit premieovereenkomsten. Minder dan 4% van deze uitkeringen is variabel. En dat terwijl in het nieuwe pensioenstelsel deelnemers in een solidaire premieregeling geen keuze hebben en een variabele uitkering krijgen. Gepensioneerden zullen dus goed moeten worden meegenomen in de transitie.
Deelnemers maken beperkt gebruik van keuzes binnen de regelingen
Uit de data blijkt dat deelnemers nog maar weinig gebruik maken van de keuzes die ze hebben binnen hun pensioenregeling of van de standaardoptie afwijken. Misschien hebben deelnemers geen behoefte aan keuzes, of spelen drempels in de keuzeomgeving een rol. Het is hoe dan ook belangrijk dat je als pensioenuitvoerder deelnemers begeleidt bij het maken van deze keuzes. En dat deelnemers in staat worden gesteld om een keuze te maken die past bij hun voorkeuren en financiële doelstelling of wensen.
Individuele terugkoppeling
Naast de publicatie van het Sectorbeeld, sturen wij dit jaar een individueel terugkoppelingsrapport aan alle pensioenuitvoerders die data voor het sectorbeeld hebben aangeleverd. In dit rapport zie je de eigen antwoorden over het keuzegedrag van deelnemers afgezet tegen de data van de gehele sector.In de publicatie hebben wij met infographics de pensioensector in één oogopslag (pdf, 1.4 MB) geschetst. De eerdere edities van het sectorbeeld zijn op onze website terug te vinden.
Contact bij dit artikel
Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?
Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.