Artikel
18/04/23
5 vragen over de jaarlijkse Toezichtrapportage tweedepijlerpensioen
In de tweede helft van april verstuurt de AFM de jaarlijkse Toezichtrapportage tweedepijlerpensioen naar alle pensioenuitvoerders. De uitkomsten van deze uitvraag zijn belangrijk om risico’s vroegtijdig te zien en trends en ontwikkelingen te monitoren. 5 vragen over het hoe en waarom van onze jaarlijkse data-uitvraag.1. Waarom een toezichtrapportage?
De aangeleverde data helpen ons om risico’s tijdig te identificeren en beter onderbouwd toezicht te houden. We kunnen hierdoor de sector beter overzien en risico’s nauwkeuriger en sneller identificeren.2. En waarom ieder jaar opnieuw?
Door de toezichtrapportage jaarlijks te herhalen, kunnen wij mogelijk risicovolle trends beter monitoren. Bijvoorbeeld risico’s bij beleggingsvrijheid tijdens de opbouwfase, bij uitruil of bij keuzes rond pensionering. Ook identificeren we kwetsbare groepen, voor wie duidelijke en evenwichtige informatie van extra belang is.3. Het lijkt of de AFM vooral geïnteresseerd is in premieregelingen?
Het klopt dat de nadruk van de toezichtrapportage op premieregelingen ligt. De reden is dat straks alle regelingen premieregelingen worden. De inzichten die we dankzij de toezichtrapportage opdoen, zijn van belang voor ons toezicht in het nieuwe stelsel. We gebruiken ze onder meer bij het opstellen van onze leidraden en onze onderzoeken. Zo brengen we binnenkort ons onderzoeksrapport naar buiten over de kwaliteit van pensioenregelingen: werknemers die slechts een beperkt pensioen opbouwen.4. Ziet de sector ook concreet wat terug van alle aangeleverde informatie?
We proberen de inzichten uit de data terug te geven aan de sector, het bekendste voorbeeld daarvan is het Sectorbeeld dat we ieder jaar in mei publiceren. Dit jaar laten we voor het eerst trends zien over de afgelopen 3 rapportagejaren.5. Gaat er wat veranderen in de uitvraag volgend jaar?
We hebben de toezichtrapportage de afgelopen 4 jaar bewust zoveel mogelijk hetzelfde gelaten om het invullen te vergemakkelijken. In 2024 lukt dat niet, als op 1 juli 2023 de Wet toekomst pensioenen (Wtp) ingaat. We voegen daarom in 2024 een aantal datavelden toe vanwege het onderscheid tussen de oude en nieuwe regeling; sommige aanbieders zullen op de peildatum immers met beide werken. We voegen ook vragen toe over ‘bedrag ineens’, waarvoor deelnemers waarschijnlijk vanaf 1 januari 2024 kunnen kiezen. Tegelijk maken we de toezichtrapportage overzichtelijker, duidelijker en eenvoudiger. We onderzoeken samen met de sector welke vorm goed werkt en welke vragen mogelijk worden verwijderd.Contact bij dit artikel
Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?
Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.