Go to content
""
Nieuws 07/12/22

Waarschuwing voor frauduleuze beleggingsaanbieders

Consumenten moeten oppassen voor een aantal nieuwe frauduleuze (beleggings)aanbieders: boiler rooms. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft 10 malafide partijen op haar waarschuwingslijsten opgenomen. Consumenten worden gewaarschuwd om niet in te gaan op hun aanbod.

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers mogelijke beleggers benaderen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepbeleggingen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van bekende financiële organisaties.

Opgenomen op waarschuwingslijsten

Om consumenten te wijzen op specifieke boiler rooms gebruiken wij waarschuwingslijsten. Een onderzoek van de AFM zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook nemen wij waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders.

De AFM waarschuwt nu voor de volgende nieuwe partijen:

Geef geen toegang tot apparatuur

Wij ontvangen signalen dat boiler rooms gebruikmaken van Remote Desktop Software en beweren hiervoor een licentie te hebben vanuit de AFM. Door het gebruik van zulke software kunnen boiler rooms op afstand apparaten van consumenten, zoals computers en smartphones, overnemen en hierop handelingen uitvoeren, bijvoorbeeld vanaf de rekening van de consument geld overmaken naar de boiler room.

Wij vaardigen geen licenties uit voor het gebruik van zulke software en wij waarschuwen consumenten ervoor niet in te gaan op verzoeken om dergelijke software te downloaden. Dit is een veel voorkomende vorm van oplichting.

 

Tips om oplichting door boiler rooms te voorkomen

Op de website hebben wij meer informatie over boiler rooms staan. Eén van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op de verkoop van beleggingsproducten per telefoon, chat of e-mail. Boiler rooms zijn erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op. Wij roepen beleggers op contact op te nemen met het Meldpunt Financiële Markten als ze door een boiler room zijn benaderd. Op de website van de Fraudehelpdesk vindt u nog meer tips.

 

AFM waarschuwt na signalen

Op basis van ontvangen signalen, onder meer van consumenten, doen wij zelf onderzoek naar boiler rooms. Dit onderzoek kan leiden tot waarschuwingen die wij bekendmaken door de boiler rooms op de waarschuwingslijsten te plaatsen. De AFM kan de financiële problemen van gedupeerden van een boiler room echter niet oplossen.

Ook werken wij samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoekinformatie te delen. Het aanpakken van boiler rooms is niet eenvoudig. Ze zijn vaak in het buitenland gevestigd en ze veranderen snel van naam.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.