Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.
AFM krijgt steeds meer signalen over dubieuze beleggingen van buitenlandse aanbieders
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvangt steeds meer signalen van consumenten over buitenlandse beleggingsplatformen met een Europees paspoort, die risicovolle beleggingen aanbieden. In haar halfjaarlijkse signalenmonitor geeft de AFM tips om de werkwijze van zulke partijen te herkennen en financiële schade te voorkomen.
In het kort
|
Honderden signalen over aanbiedingen van CFD’s door buitenlandse beleggingsplatformen
Veel signalen gaan over beleggingen in CFD’s (contracts for difference). Dat zijn complexe hefboomproducten, waarbij mensen speculeren op een koersstijging of -daling. Zij kunnen daarmee veel geld verliezen, meer nog dan hun oorspronkelijke inleg en soms wel tot honderdduizenden euro’s. Sinds 2019 is het aantal signalen dat de AFM hierover krijgt, enorm gegroeid. Zo kreeg de AFM van 2015 tot en met 2018 ongeveer 40 meldingen van consumenten over aanbieders uit Cyprus, van waaruit veel malafide aanbieders opereren. Vanaf 2019 zijn dat er al ruim 330, een veelvoud.
Partijen vallen niet onder direct toezicht AFM
Deze aanbieders hebben vaak een vergunning in het Europese land waar zij gevestigd zijn. Zij kunnen dan een zogeheten Europees paspoort aanvragen, waarmee zij ook producten in Nederland mogen aanbieden. De AFM houdt echter géén toezicht op deze ondernemingen, dat doet de vergunningverlenende toezichthouder. Zo legde de Cypriotische toezichthouder CySEC onlangs meerdere beleggingsondernemingen aan banden. Hoewel ook CySEC de bescherming van beleggers een belangrijke toezichtprioriteit vindt, komt zo’n waarschuwing vaak te laat en zijn veel consumenten dan al in de oplichting getrapt en hun geld kwijt.
Misleidende technieken om mensen te laten beleggen
Consumenten worden vaak eerst gebeld door een dergelijke aanbieder. Zij spiegelen dan op misleidende wijze hoge rendementen voor, terwijl zij er in werkelijkheid geen belang bij hebben dat hun klanten daadwerkelijk geld verdienen. Aanbieders doen soms ook een beroep op het toezicht van een financiële autoriteit, zoals de AFM, om mensen over de streep te trekken. Of ze geven aan dat zij klanten willen helpen met beleggen, terwijl zulke aanbieders geen beleggingsadvies aan consumenten mogen geven. Consumenten die overwegen om in zee te gaan met deze partijen, moeten beseffen dat de AFM geen toezicht houdt op partijen met een Europees paspoort.
Signalen doorgeven aan de AFM heeft zin
Zo ontving de AFM, maar ook de Britse toezichthouder FCA, tientallen signalen over Hoch Capital Ltd, die handelde onder de naam iTrader. Uit informatie van de FCA blijkt dat deze partij veelal gegevens verzamelde van mensen die informatie achterlieten op nepadvertenties. Verkopers die deze mensen vervolgens belden, haalden hen over om geld in te leggen. Na uitvoerige informatie-uitwisseling en onderzoeken maakte CySEC op 1 juni 2020 bekend dat Hoch zijn vergunning inlevert. Consumenten melden soms grote verliezen. Vrijwel alle meldingen van consumenten over Hoch Capital Ltd. en andere, soortgelijke partijen, betreffen mensen die hun volledige inleg zijn verloren, van tienduizenden tot honderdduizenden euro’s.
In onderstaande video doen twee van de slachtoffers hun verhaal:
Met signalenmonitor geeft AFM toelichting op signalen en meldingen
Met haar signalenmonitor geeft de AFM elk halfjaar een toelichting op de vragen en signalen die zij van consumenten en ondernemingen krijgt. Consumenten en ondernemers wisten de AFM ook tijdens de coronacrisis goed te vinden. In de eerste zes maanden van 2020 kreeg de AFM 1.863 signalen en 12.229 vragen. Consumenten deden vooral meldingen over dubieuze financiële aanbiedingen en serviceabonnementen. Financiële professionals vroegen onder meer naar vergunningvereisten en de regels voor bedrijfsvoering.
Journalisten kunnen contact opnemen met Kees Versluis, woordvoerder AFM, via 06 21 44 57 20 of kees.versluis@afm.nl.Contact bij dit artikel
Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?
Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.