Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

rapport
Nieuws 14/06/19

AFM signaleert dalende trend in gebruik kwaliteitswaarborgen door niet-OOB-accountantsorganisaties

Middelgrote en kleine niet-OOB-accountantsorganisaties maken steeds minder gebruik van belangrijke kwaliteitswaarborgen bij de uitvoering van wettelijke controles. Dat blijkt uit een data-analyse van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en SRA sporen de betreffende organisaties aan deze trend te keren.

Om de kwaliteit van de accountantscontrole in Nederland consistent op een hoger niveau te krijgen, is de inzet van deze kwaliteitswaarborgen van groot belang. Accountantsorganisaties die deze belangrijke kwaliteitswaarborgen structureel toepassen, kunnen de kwaliteit van hun wettelijke controles beter beheersen. 

Pijlers van interne kwaliteitsbeheersing

De data-analyse toont aan dat niet-OOB-accountsorganisaties op basis van de AFM Monitor van 2015 tot en met 2018 in afnemende mate gebruikmaakten van opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen (waarbij een onafhankelijke kwaliteitsbeoordelaar meekijkt) en intern kwaliteitsonderzoek naar de kwaliteit van controles. Ook oorzakenanalyses worden niet altijd uitgevoerd, waardoor het lerend effect achterblijft. Deze drie kwaliteitswaarborgen worden door accountantsorganisaties zelf benoemd als belangrijke pijlers onder het stelsel van interne kwaliteitsbeheersing bij accountantsorganisaties. 

Belang van wettelijke controles

Een wettelijke controle is een controle van de jaarrekening van een onderneming of instelling. Het doel van de wettelijke controle is dat de maatschappij erop kan vertrouwen dat de jaarrekening de financiële situatie van een onderneming of instelling correct weergeeft. Een niet-OOB-accountantsorganisatie mag wettelijke controles uitvoeren bij ondernemingen of instellingen die niet zijn aangemerkt als organisaties van openbaar belang (OOB). OOB’s zijn organisaties zoals banken, verzekeraars en beursgenoteerde ondernemingen.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.