Melden (vermoedens) van misstanden, integriteitsschendingen en ongewenste omgangsvormen
Deze informatie is bedoeld voor personen die een werkgerelateerde relatie hebben (gehad) met de AFM of binnenkort krijgen. Hieronder vallen alle in- en externe medewerkers van de AFM, inclusief stagiair(e)s en vrijwilligers, maar ook sollicitanten en leveranciers.
Voor de AFM heeft integriteit topprioriteit. Daarom stimuleert de AFM een sterke cultuur, waarin geen plaats is voor misstanden, integriteitsschendingen of ongewenste omgangsvormen. Dit betekent ook dat deze altijd snel en veilig gemeld moeten kunnen worden door (huidige, voormalige en ook toekomstige) medewerkers van de AFM, zodat actie kan worden ondernomen. Ook wanneer de medewerker zelf betrokken is bij de feiten en omstandigheden is het belangrijk dat hij of zij dit, hoe moeilijk het ook is, tijdig meldt.
De Regeling melden (vermoedens van) misstanden, integriteitschendingen en ongewenste omgangsvormen beschrijft hoe – op redelijke gronden – integriteitsschendingen, misstanden en ongewenste omgangsvormen veilig kunnen worden gemeld.
Wie kunnen een melding maken?
Iedereen die een huidige, voormalige of een toekomstige werkrelatie heeft met de AFM, kan een melding maken van (een vermoeden van) een misstand, intergriteitsschending of ongewenste omgangsvormen. Hieronder vallen in elk geval medewerkers, sollicitanten, zelfstandigen, ex-werknemers en leveranciers.
Hoe kun je melden?
- Je kunt een melding maken bij het meldpunt dat wordt beheerd door de compliance officers van de AFM, via het meldformulier of via een mail aan compliance@afm.nl.
- Je kunt ook anoniem melden. Het nadeel daarvan is wel dat de AFM geen contact met je kan opnemen als er belangrijke informatie ontbreekt. Dan is het moeilijker om de ernst van de situatie te beoordelen. Als relevante informatie ontbreekt, kan de AFM mogelijk geen prioriteit aan de melding geven en geen onderzoek doen. Bij ernstige misstanden ontvangt de AFM echter liever een anonieme melding dan geen melding.
- Je kunt ook via de vertrouwenspersoon, of een derde, anoniem melden bij de compliance officer. Dit heeft de voorkeur boven anoniem melden zonder tussenpersoon, omdat via de tussenpersoon aanvullende informatie gevraagd kan worden. Een anonieme melding moet voldoende concreet zijn, anders kan de compliance officer besluiten geen onderzoek te doen.
- Je kunt bij een vermoeden van een misstand ook terecht bij het Huis voor Klokkenluiders. Bij voorkeur doe je de melding eerst intern, omdat de AFM eerstverantwoordelijke is voor het oplossen van de schendingen en misstanden.
- Je kunt ook extern melden, lees hier wanneer dat kan en waar.
Het Huis voor Klokkenluiders
Heb je melding gedaan van een misstand? Of ben je van plan dat te gaan doen? Dan kun je kosteloos vertrouwelijk advies inwinnen bij het Huis voor Klokkenluiders. De adviseurs van het Huis voor Klokkenluiders geven advies over het doen van een melding, over de wettelijke bescherming die je daarna geniet en over de vervolgstappen die je het beste kunt zetten. De adviseurs van het Huis voor Klokkenluiders verstrekken onafhankelijk advies en bieden een luisterend oor, maar zijn echter geen belangenbehartigers. Kijk voor meer informatie op www.huisvoorklokkenluiders.nl
Bescherming melder te goeder trouw
Als je een misstand of een schending meldt, dan mag je niet benadeeld worden vanwege die melding. Wel moet het vermoeden van een incident gebaseerd zijn op redelijke gronden. Je hoeft het niet te kunnen bewijzen, maar je moet het wel kunnen onderbouwen op basis van eigen waarneming of documenten.Een melding die de integriteit van een medewerker en/of de organisatie kan raken, wordt altijd zorgvuldig opgepakt en vertrouwelijk beoordeeld door de compliance officer. De verschillende soorten meldingen op een rij:
• Bij een melding over misstanden moet er sprake zijn van een inbreuk op het Unierecht (een inbreuk op een verordening of Richtlijn van de Europese Unie op bepaalde beleidsterreinen) of een maatschappelijke misstand. Het moet gaan om immorele of illegale praktijken die plaatsvinden onder de verantwoordelijkheid van de AFM. Het gaat dan om ernstige situaties van structurele karakter, waarbij sprake is van een overtreding van de wet, gevaar voor de veiligheid van mensen of gevaar voor het goed functioneren van de AFM als gevolg van onbehoorlijk handelen of nalatigheid. Of er moet sprake zijn van overtreding van bepaalde richtlijnen of verordeningen op specifieke gebieden. Denk aan: volksgezondheid, bescherming persoonsgegevens of beveiliging van netwerk- en informatiesystemen.• Ook is het mogelijk om integriteitsschendingen te melden. Daarmee bedoelen we incidenten waarbij medewerkers wetten, interne regels en waarden en normen van de AFM niet naleven. Er zijn veel vormen van integriteitsschendingen. Je kan denken aan betrokkenheid bij strafbare feiten, zoals fraude of diefstal. Bij interne regels kun je denken aan het niet melden van nevenactiviteiten, het niet naleven van de Regeling privébeleggingen, het niet melden van geschenken en het overtreden van de geheimhoudingsplicht.
• Ten slotte kunnen medewerkers van de AFM ook een melding van ongewenste omgangsvormen maken. Een ongewenste omgangsvorm gaat over gedrag dat als grensoverschrijdend of kwetsend wordt ervaren, met als doel of gevolg dat een medewerker zich niet langer veilig voelt op de werkplek. Voorbeelden hiervan zijn discriminatie, agressie en geweld en (seksuele) intimidatie.
Meer informatie en contact
Meer informatie over deze onderwerpen kun je lezen in:
- Regeling melden (vermoedens van) misstanden, integriteitsschendingen en ongewenste omgangsvormen
- Regeling integriteitsonderzoek
- Regeling sancties
Deze zijn regelingen zijn te vinden in het AFM Integriteitsbeleid. Als je vragen hebt, of als je wilt overleggen of er sprake is van een misstand, integriteitsschending of ongewenste omgangsvormen? Dan kun je een e-mail sturen aan de compliance officer via compliance@afm.nl en/of neem contact op met een van de vertrouwenspersonen van de AFM via VPI@afm.nl.