Go to content
""
Nieuws 10/09/24

Verruiming bij versturen UPO in jaar voor overgang naar nieuwe pensioenstelsel

In het jaar voor de transitie naar een nieuwe pensioenregeling, krijgen pensioenuitvoerders 2 maanden respijt bij het verstrekken van het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). De regel is dat zij actieve deelnemers uiterlijk 30 september hun UPO verstrekken. Bij uitzondering mogen pensioenuitvoerders in het jaar vóórdat ze overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel het UPO tegelijk verstrekken met het eerste transitieoverzicht. De uiterste verstrekkingsdatum is dan 30 november. 

In het kort

  • UPO mag eenmalig uiterlijk 30 november verstrekt worden
  • Alleen toegestaan in het jaar voor de transitie, mits tegelijk met het transitieoverzicht
  • Verstrek deelnemers die het willen, hun UPO-informatie eerder

Pensioenuitvoerders moeten actieve deelnemers jaarlijks tijdig hun UPO verstrekken (artikel 38 jo. 48 Pw). Wij hebben in onze Beleidsregel tijdigheid verstrekking Uniforme Pensioen Overzichten bepaald dat tijdig betekent: uiterlijk 30 september. Zowel op de tijdigheid als de op de correctheid van het UPO houden wij toezicht.

UPO mag eenmalig uiterlijk 30 november verstrekt worden

We hebben besloten eenmalig een uitzondering toe te staan wat betreft deze datum, nadat hier om pensioenuitvoerders om was verzocht. In het jaar voordat een pensioenuitvoerder overgaat naar een nieuwe pensioenregeling in het nieuwe stelsel, mag hij het UPO tegelijk versturen met het eerste transitieoverzicht. Die laatste informatie moet een pensioenuitvoerder uiterlijk één maand (150j Pw) voor de overgang naar het nieuwe stelsel (het invaren of de start van de Wtp-regeling) verstrekken aan deelnemers. Bij invaren op 1 januari 2025 is dat dus uiterlijk 30 november 2024.

De reden dat we pensioenuitvoerders toestaan met hun UPO’s eenmalig af te wijken van de beleidsregel is het voorkomen van verwarring bij deelnemers. Als zij eerst een UPO ontvangen met daarop hun pensioengegevens in de oude regeling, en kort daarna een prognose van hun pensioen in de nieuwe regeling, kan dit leiden tot onduidelijkheid.

Aantal voorwaarden

Wil je als pensioenuitvoerder van de eenmalige mogelijkheid gebruikmaken, meldt dat dan proactief aan de AFM door uiterlijk 30 september 2024 een mail te sturen naar pensioen@afm.nl. Verder gelden de onderstaande voorwaarden:
  • Het afwijken van de Beleidsregel tijdigheid verstrekking Uniforme Pensioen Overzichten is slechts eenmalig mogelijk;
  • Pensioenuitvoerder maken bij gelijktijdige verstrekking van UPO en eerste transitieoverzicht aan deelnemers duidelijk wat het verschil is tussen beide documenten en hoe deze zich tot elkaar verhouden, bijvoorbeeld met een oplegbrief;
  • Als deelnemers informatie toch eerder (bijvoorbeeld wel uiterlijk 30 september) willen ontvangen, denk aan hun factor A, verstrekken pensioenuitvoerder hun die informatie;
  • Pensioenuitvoerders informeren hun deelnemers digitaal – dus via de website en/of e-mail –over de latere verstrekkingsdatum van het UPO en de mogelijkheid informatie eerder op te vragen.
  • Voor algemene pensioenfondsen geldt dat ze per kring gebruik kunnen maken van de uitzondering, mits voldaan wordt aan de voorwaarden per kring.

Meer informatie

Pagina over UPO

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.