Go to content
Artikel 10/09/24

UPO kan uiterlijk 30 november in jaar vóór transitie

Pensioenuitvoerders moeten actieve deelnemers uiterlijk 30 september hun Uniform Pensioenoverzicht (UPO) verstrekken. Maar in het jaar vóórdat ze overgaan naar de nieuwe pensioenregeling mogen pensioenuitvoerders hiervan onder voorwaarden afwijken en het UPO tegelijk verstrekken met het eerste transitieoverzicht. De uiterste verstrekkingsdatum van de 2 documenten is 30 november. 

Op verzoek van de sector maken maken wij hiervoor een uitzondering op de Beleidsregel tijdigheid verstrekking Uniforme Pensioen Overzichten. Pensioenuitvoerders die op 1 januari 2025 overgaan, hoeven het UPO dus niet uiterlijk 30 september 2024, zoals gebruikelijk, maar uiterlijk 30 november aan hun actieve deelnemers te verstrekken. Een voorwaarde is wel dat ze het UPO tegelijk sturen met het eerste transitieoverzicht, dat onder meer een prognose van het persoonlijk pensioenkapitaal bevat en de pensioenuitkering in 3 scenariobedragen.

Voor algemene pensioenfonden (APF’s) geldt de uitzondering op de Beleidsregel per afzonderlijke kring. Alle transitiecommunicatie moet duidelijk, correct en evenwichtig zijn, en dus voldoen aan de wettelijke vereisten van artikel 48 Pw. 

Verwarring voorkomen

De reden dat we pensioenuitvoerders toestaan met hun UPO’s eenmalig af te wijken van de datum van 30 november is het voorkomen van verwarring bij deelnemers. Als zij eerst een UPO ontvangen met daarop hun pensioengegevens in de oude regeling, en kort daarna een prognose van hun pensioen in de nieuwe regeling, kan dit leiden tot onduidelijkheid. 

Aantal voorwaarden 

Wil je als pensioenuitvoerder van de eenmalige mogelijkheid gebruikmaken, meldt dat dan proactief aan de AFM door uiterlijk 30 september 2024 een mail te sturen naar pensioen@afm.nl. Verder moet je aan de onderstaande voorwaarden voldoen:
  • Maak bij gelijktijdige verstrekking aan deelnemers duidelijk wat het verschil is tussen beide documenten en hoe deze zich tot elkaar verhouden, bijvoorbeeld met een oplegbrief; 
  • Als deelnemers informatie toch eerder (bijvoorbeeld 30 september) willen ontvangen, mogelijk vanwege hun factor A, dien je hun die informatie te verstrekken; 
  • Je informeert je deelnemers digitaal – dus via de website en/of e-mail –over de latere verstrekkingsdatum van het UPO en de mogelijkheid informatie eerder op te vragen.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.