Go to content
""
Artikel 12/12/24

Fouten gevonden in get clean-fase? Licht je deelnemers in

Veel pensioenfondsen zijn nu bezig met het herstellen van fouten in hun administratie (de get clean-fase). Dit betekent in veel gevallen ook dat je deelnemers moet laten weten dat hun pensioen aangepast wordt en dat ze mogelijk eerder foute informatie kregen. Pensioenuitvoerders moeten hiervoor een zorgvuldig proces inrichten. Daarover stuurden we in november een sectorbrief aan pensioenfondsbestuurders. 

Pensioenfondsen die het normenkader datakwaliteit van de Pensioenfederatie doorlopen, kunnen stuiten op fouten in de administratie. Dit is heel belangrijk in aanloop naar de transitie. Maar vergeet hierbij niet de communicatie daarover aan deelnemers. We verwachten dat alle pensioenuitvoerders hier vooraf over nadenken, een uitvoerbaar en uitlegbaar beleid formuleren en hun correctiebeleid openbaar maken, bijvoorbeeld op de website. In 2023 had ruim 90 procent van de pensioenfondsen zo’n correctiebeleid (was 70% in 2022), waarvan 77% het ook openbaar gemaakt had (was 63%).

Materiële fouten

In het correctiebeleid staat onder meer in welke gevallen je deelnemers expliciet informeert over de gemaakte fouten en de correctie hiervan. Dat doe je bij ‘materiële’ fouten. Bij niet-materiële fouten volstaat het om gecorrigeerde informatie beschikbaar te stellen. Als pensioenuitvoerder leg je in je correctiebeleid dus duidelijk vast wanneer je een fout als materieel ziet en wanneer niet (niet alleen op collectief, maar ook op individueel niveau).

Zelf melden

Hoewel we de sectorbrief (pdf, 200 kB) alleen gestuurd hebben aan pensioenfondsen (omdat zij de get clean-fase doorlopen), is de inhoud ook relevant voor pensioenverzekeraars en premiepensioeninstellingen (ppi’s). We waarderen het als pensioenuitvoerders het bij ons melden wanneer geconstateerde administratiefouten geleid hebben tot incorrecte deelnemerscommunicatie. Enkele pensioenuitvoerders hebben dat inmiddels gedaan. In ons toezicht wegen we mee of een melding zelf door een pensioenuitvoerder is gedaan of niet. Als er voldoende animo is, organiseren we een rondetafel hierover. Vind je dat een goed idee? Laat ons dat dan weten via ons enquêteformulier. 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.