Terug

Legal

Als juridisch professional kun je je bij de AFM specialiseren binnen onze afdeling Juridische Zaken of jezelf verbreden in een functie als toezichthouder.

Sfeerafbeelding bij vakgebied Legal

De AFM houdt toezicht op de naleving van financiële wet- en regelgeving door onder andere banken, verzekeraars, pensioenfondsen, accountantsorganisaties, financieel adviseurs, bemiddelaars, hypotheekverstrekkers, belegginsondernemingen en handelsplatformen. Hierbij gaat het naast de Wet op het het financieel toezicht onder meer om de Wet toezicht accountantsorganisaties, en de Pensioenwet, maar ook om een groot aantal Europese richtlijnen en verordeningen. In toezicht is dus altijd een juridische component aanwezig.

Juridische Zaken

Binnen de afdeling Juridische Zaken (JZ) zorg je voor het juridisch ondersteunen en adviseren van onze toezichtafdelingen en ondersteunende afdelingen. Daarnaast zorg je als juridisch regisseur voor het efficiënt en effectief coördineren en begeleiden van de bezwaar- en gerechtelijke procedures. In de praktijk is de betrokkenheid van de afdeling JZ bij het toezicht en handhaving door de AFM onmisbaar. Bij JZ werken daarnaast ook bedrijfs-, privacy- en aanbestedingsjuristen.

Specialiseren of verbreden

Als juridisch professional kun je je bij de AFM specialiseren binnen onze afdeling Juridische Zaken of jezelf verbreden in een functie als toezichthouder. Zo kun je bijvoorbeeld op de afdeling Marktintegriteit en Handhaving illegale praktijken onderzoeken, waarbij je veel samenwerkt met het OM en de FIOD. Het gebeurt regelmatig dat medewerkers intern doorgroeien van Juridische Zaken naar een toezichtafdeling of omgekeerd.

Mardina Smayel

"Wij zijn het juridisch geheugen en kritisch geweten van de AFM"

Binnen de AFM vind je veel collega’s die uit de advocatuur komen en bijvoorbeeld werkzaam zijn geweest in een M&A-praktijk, maar ook collega’s die ervaring hebben opgedaan bij bijvoorbeeld het OM, of een achtergrond hebben in pensioenrecht. Kennis van financieel recht en/of ervaring binnen een financiële onderneming is in veel juridische functies een must.

Informatie delen

Delen via: deel