Go to content
RBS Holding NV

RBS Holding NV

Hieronder vindt u informatie uit het register openbaarmaking voorwetenschap. Deze informatie is door de organisatie verstrekt.

Publicatie datum 04 apr 2014 - 09:53
Statutaire naam RBS Holding NV
Titel ABN AMRO bereikt onderhandelingsresultaat met belangrijkste stakeholders over nieuwe pensioenregeling voor medewerkers in Nederland
Bericht Vandaag maakt ABN AMRO bekend dat een onderhandelingsresultaat is bereikt met de vakbonden en het ABN AMRO Pensioenfonds over een nieuwe pensioenregeling voor medewerkers van ABN AMRO in Nederland als onderdeel van de nieuwe cao. De nieuwe pensioenregeling wordt aangemerkt als een CDC-regeling (collectieve beschikbare premieregeling). Zij ziet toe op alle bestaande en toekomstige pensioenverplichtingen van ABN AMRO. Met dit onderhandelingsresultaat voorkomt ABN AMRO boekhoudkundige risico’s voor de balans en kapitaalpositie van de bank, die het gevolg zijn van de toepassing van de gewijzigde boekhoudstandaard voor pensioenen IAS 19 , en wordt tevens de volatiliteit in de pensioenkosten gereduceerd. Financiële gevolgen Als gevolg van dit onderhandelingsresultaat vervallen voor ABN AMRO de financiële verplichtingen uit hoofde van de Nederlandse DB-regeling. De hieraan gerelateerde netto pensioenvorderingen/-verplichtingen vallen hierdoor vrij. Daarnaast wordt het wettelijk kapitaalfilter onder de gefaseerde toepassing van de Bazel III-regels voor de gevolgen van het toepassen van de gewijzigde boekhoudstandaard voor pensioenen IAS 19 opgeheven. Het totaal van de vergoeding voor beëindiging van de bijstortverplichting van EUR 500 miljoen voor belastingen (EUR 375 miljoen na belastingen), een eenmalige bijdrage van EUR 200 miljoen vóór belastingen (EUR 150 miljoen na belastingen) aan de door het pensioenfonds voorgenomen inhaalindexatie, de vrijval van de pensioenverplichtingen en het effect van de opheffing van het wettelijk kapitaalfilter, zal naar verwachting een negatieve impact hebben Common Equity Tier 1 (CET1)-ratio op basis van een gefaseerde toepassing van de Bazel III-regels van ongeveer 160 bps.2 De impact op de CET1 ratio op basis van volledige toepassing van de Bazel III-regels is naar verwachting beperkt.