Go to content
vrouw-microfoons-schrijfblok
Nieuws 17/07/24

AFM deelt SREP-resultaten in eerste Marktbeeld

Het Supervisory Review & Evaluation Proces (SREP) is een periodieke uitvraag voor beleggingsondernemingen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in 2023 twee vragenlijsten verstuurd naar circa 250 beleggingsondernemingen. Op basis daarvan publiceert de AFM nu het eerste SREP Marktbeeld, waarin een marktbrede terugkoppeling wordt gegeven van de resultaten. Aan de hand hiervan kunnen ondernemingen nagaan of zij nog verbeteringen kunnen aanbrengen in hun bedrijfsvoering. In september 2024 komt de volgende SREP-uitvraag.

SREP geeft beeld voor toezicht en sector

De AFM richt zich bij de SREP-uitvragen op de onderdelen die de beheerste en integere bedrijfsvoering betreffen. Dit domein is echter breed. De AFM kiest er dan ook voor om de verschillende onderdelen, zoals risicobeheer, uitbesteding, beloningsbeleid, leiderschap & cultuur, gefaseerd uit te vragen. De invulling van dit modulaire deel is afhankelijk van onder meer actualiteit, maatschappelijke ontwikkelingen en/of ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving. Op basis van de informatie uit SREP ontstaat een marktbeeld dat De Nederlandsche Bank (DNB) en de AFM gebruiken voor het toezicht. Ondernemingen kunnen de informatie gebruiken om zichzelf te vergelijken met anderen en waar nodig verbeteringen door te voeren.


In het eerste SREP Marktbeeld wordt specifieker ingegaan op onder andere IT-risicobeheersing, beleid, het Product Approval & Review Proces (PARP) en vermogensscheiding. De eerste observaties zijn onder meer dat een derde van de beleggingsondernemingen nog een verbeterslag kan maken als het gaat om hun ICT-risk management framework en dat ruim 20% van de ondernemingen onterecht denkt dat PARP niet op hen van toepassing is. Hoewel meer dan 90% aangeeft beleid te hebben op interne risicobeheersing zien we deze score niet terug bij de daadwerkelijke implementatie van beleid. Bovendien moet een op de vijf beheerders nog beleid opstellen rondom thema’s zoals het aangaan van leningen en/of andere transacties met bestuurders, en het implementeren van de klokkenluidersregeling.


Volgende uitvraag in september

In september 2024 komt een volgende SREP-uitvraag. Begin september zal de aankondigingsbrief verzonden worden. In deze SREP-uitvraag komen onder andere het beloningsbeleid, incidentenmanagement en uitbesteding aan de orde. Eind september ontvangen ondernemingen de uitvraag, waarna zij zes weken de tijd hebben om deze in te vullen. In oktober is er gelegenheid om vragen te stellen in een online sessie.

Download

- SREP Marktbeeld: terugkoppeling van de belangrijkste bevindingen (pdf, 176 KB)

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.