Terug

SPAC's

Een SPAC (Special Purpose Acquisition Company) is een vennootschap zonder bedrijfsactiviteiten die naar de beurs gaat om kapitaal op te halen om daarmee vervolgens op relatief korte termijn een (deel van) een niet-beursgenoteerde onderneming te kopen. Omdat SPAC’s van tevoren niet weten welke onderneming ze gaan overnemen en bij de beursgang geen bedrijfsactiviteiten hebben, worden ze ook wel ‘lege beurshulzen’ of 'blanco cheque bedrijven' genoemd.

Fasen van een SPAC

Vóór notering op de beurs (aanbieding)

Een SPAC wordt opgericht door een aantal initiatiefnemers (‘sponsors’ of ook wel ‘founders’). Ze richten een SPAC op om vermogen bijeen te brengen om (een deel van) een niet beursgenoteerde onderneming te kopen. Deze oprichters zijn vaak ervaren personen uit de zakelijke dienstverlening. Zodra de vennootschap is opgericht, is het voor institutionele beleggers mogelijk om ‘Units’ van de SPAC te kopen, bestaande uit een aandeel en (een fractie van) een warrant. Op dat moment vindt ook de beursgang plaats: de SPAC IPO.

Genoteerd op de beurs, maar voor inbreng van de overnamekandidaat

De SPAC is in deze fase een beursgenoteerde onderneming. Stukken (units, aandelen en warrants) kunnen via de beurs worden verkocht en gekocht. In deze fase is een SPAC nog steeds een ‘lege beurshuls’ op zoek naar een onderneming om (gedeeltelijk) over te nemen. Meestal hebben SPAC’s 24 maanden om een geschikte overnamekandidaat (‘target’) te vinden. Lukt het de initiatiefnemers niet om binnen die periode een kandidaat te vinden, dan wordt de SPAC ontbonden. De houders van aandelen ontvangen dan in principe hun inleg terug.

Na inbreng van de overnamekandidaat

De initiatiefnemers van de SPAC hebben een overnamekandidaat gevonden. Wanneer aandeelhouders van de SPAC positief reageren, kan de overnamekandidaat in samenwerking met de SPAC de beursnotering verkrijgen. Aandeelhouders van de SPAC die het niet eens zijn met de overname, hebben de mogelijkheid om uit te stappen. In principe ontvangen zij ook dan hun inleg terug. De SPAC is na de overname geen ‘lege beurshuls’ meer, maar een beursgenoteerde onderneming met bedrijfsactiviteiten. In deze fase is een aandeel in een SPAC niet meer te onderscheiden van een aandeel van een andere beursgenoteerde onderneming.

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen