Terug

Marktmanipulatie

Het is verboden om de markt te manipuleren of te trachten de markt te manipuleren. Marktmanipulatie valt uiteen in een aantal activiteiten.

Het is onder andere verboden om onjuiste of misleidende signalen af te geven met betrekking tot het aanbod van, de vraag naar of de koers van een financieel instrument. Verder is het verboden om de koers van een financieel instrument op een abnormaal of kunstmatig niveau te brengen.

Nieuw opgenomen onder de Europese Verordening over marktmisbruik, de MAR, is het verbod op het manipuleren van de berekening van een benchmark door het verspreiden van onjuiste of misleidende informatie of inputs.

Wat exact onder het begrip marktmanipulatie wordt verstaan, is omschreven in artikel 12 MAR. Het verbod om de markt te manipuleren of te trachten de markt te manipuleren, staat in artikel 15 MAR.

Informatie delen

Delen via: deel

Zie ook

Marktmisbruik

Voor het vertrouwen van consumenten, beleggers en ondernemingen in de financiële markten is het belangrijk dat alle partijen op deze financiële markten integer handelen.

Lees alles over marktmisbruik

Contact

Voor vragen en advies over marktmisbruik kunt u telefonisch contact opnemen met het team Monitoring via +31 (0)20 797 3777. De telefoongesprekken kunnen worden opgenomen voor toezichtdoeleinden.

Alle onderwerpen