Terug

De AFM en brexit

Als gevolg van brexit willen sommige ondernemingen uit het Verenigd Koninkrijk (VK) zich vestigen in Nederland. Ook Nederlandse bedrijven, die handelen met de VK hebben vragen over de gevolgen van brexit.

Op vrijdag 31 januari 2020 heeft het VK de EU verlaten, met een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Alle wetten en regels van de Europese Unie bleven gedurende deze overgangsperiode van kracht in het VK. Voor burgers en ondernemers veranderde er dus nog niets. Zo bleven bijvoorbeeld alle vergunningen en Europese Paspoorten (waarmee bedrijven diensten in andere EU landen mogen aanbieden) van Britse financiële ondernemingen gewoon geldig.

Deze overgangsperiode is verlopen en met ingang van 1 januari 2021 zijn de Europese Paspoorten van Europese financiële instellingen niet meer geldig in het VK en vervallen de Europese paspoorten van Britse financiële instellingen. De AFM zal deze dan ook uit haar register verwijderen.

 

Ook ‘reverse solicitation’, het aanbieden van diensten op exclusief initiatief van de klant, zal geen oplossing bieden om uw dienstverlening te blijven voortzetten. Voor een nadere toelichting verwijzen wij graag naar de volgende Q&A over reverse solicitation

Hieronder staan de meest gestelde vragen en antwoorden die de AFM over dit onderwerp krijgt.

 

De Europese toezichthouder ESMA heeft een document opgesteld over de rapportageverplichtingen van Britse instellingen nu brexit een feit is. 

Dienstverlening aan consumenten in Nederland door Britse financiële instellingen

Britse financiële instellingen zonder vergunning mogen vanaf 1 januari 2021 hun diensten niet meer aanbieden in Nederland. Dit kan voor hun in Nederland gevestigde klanten gevolgen hebben wanneer Britse partijen geen vergunning in Nederland) hebben. Zij moeten feitelijk hun dienstverlening staken.

Bedrijf uit het VK wil naar Nederland

Waar moet ik rekening mee houden wanneer ik mijn onderneming als gevolg van brexit in Nederland wil vestigen?

Nederlands bedrijf handelt met ondernemingen in het VK

Mijn onderneming handelt met ondernemingen in het VK. Waar moet ik rekening mee houden nu brexit een feit is?

Rol van de AFM bij brexit

Brexit heeft gevolgen voor de financiële markten. De veranderingen kunnen leiden tot gebreken in het toezicht of een verstoring in dienstverlening aan en door Nederlandse ondernemingen.

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen